Tijdens de roadshows wezen de collega’s van de gezinszorg en poetshulp ons op enkele pijnpunten met betrekking tot de planning. Het ging onder meer over:
-
Te veel lege gaten in hun planning waardoor deze collega’s ofwel digitale opleiding(en) moesten volgen of moesten gaan helpen in een woonzorg- of dienstencentrum.
-
Hoge druk om al het werk tijdens contracten van 2 uur goed afgerond te krijgen.
-
Verplaatsingsmoeilijkheden door niet logisch ingeplande verplaatsingen, zowel in afstand als in tijd, door de planner.
-
Nood aan betere en regelmatigere communicatie tussen medewerkers gezinszorg en poetshulp naar de klantendienst en omgekeerd.
We zijn met deze opmerkingen aan de slag gegaan. Sinds 1 februari zijn er geen structurele open plaatsen meer voor poetshulpen, tenzij we nog wachten op 'opstarten' die nog moeten verwerkt worden. Ook worden de contracten van 2 uur nu enkel voorbehouden voor bewoners van onze GAW’s en de afschaffing van bestaande 2-uur-beurten nemen we buurt per buurt op. Onze nieuwe planningsmedewerkers zullen voortaan bij hun opstart eerst een aantal shiften met de gezinszorg- en poetsmedewerkers meelopen zodat ze een goed beeld krijgen van de werkomstandigheden. Zo kunnen ze in de toekomst een realistische planning opstellen. We nodigden ook enkele mensen van de gezinszorg en poetshulp uit om eens een halve dag mee te draaien op de dienst Planning.
Sandra de Jonge was een van de collega's die een dagje op de Planning mocht meedraaien.
“Ik werk als zorgkundige in de thuiszorg van Borgerhout. Dat doe ik ondertussen al 30 jaar met hart en ziel. In die dertig jaar heb ik natuurlijk veel zien veranderen binnen Zorgbedrijf Antwerpen. Zo hadden we vroeger per regio onze eigen planner. Die persoon kende heel ons team, wist van iedereen waar hij of zij goed in was en koppelde ons zo aan nieuwe klanten. Sinds een jaar vijf viel dit systeem weg en werd er overgeschakeld naar de centrale planningsdienst zoals we die nu kennen. Dat was een hele aanpassing. De keuzes die qua planning werden gemaakt, leken ons niet altijd logisch en dat zorgde wel eens voor wat frustraties.
Nu ik een dagje heb mogen meekijken op de Planning, begrijp ik sommige keuzes beter. Ik heb gezien dat de planners vaak voor een hele puzzel staan, maar dat ze echt heel hard hun best doen om klanten en verplaatsingen zo efficiënt mogelijk te verdelen. Een hele klus, als je bedenkt hoeveel last-minute-wijzigingen er zijn. Ik vond het een erg leerrijke dag en een mooi initiatief. Hoewel ik het persoonlijke contact met een 'eigen' planner soms nog wel mis, is het vooral mooi om te zien hoe iedereen zich dagelijks ten volle inzet om onze klanten zo goed mogelijk verder te helpen. En daar gaat het tenslotte om, toch?”