Grootschalige rampoefening in woonzorgcentra in Berchem

31/05/2024 | Dienstencentrum De Meere, Dienstencentrum De Veldekens, Dienstencentrum Oosterveld, Dienstencentrum Pulhof

Op vrijdagvoormiddag 31 mei hielden stedelijke diensten een oefening in het kader van het lokale rampenplan op onze site in de Floraliënlaan in Berchem.

Op vrijdagvoormiddag 31 mei hielden stedelijke diensten een oefening in het kader van het lokale rampenplan. Daarbij konden alle betrokken actoren, waaronder Zorgbedrijf Antwerpen, brandweer, politie en medische hulpdiensten, hun procedures en afstemming in een acute noodsituatie testen. De bewoners, personeel en buurt werden vooraf geïnformeerd, zodat niemand onnodig verontrust zou worden. 

De fictieve aanleiding waren twee gelijktijdige incidenten. Het kieslokaal in woonzorgcentrum Sint Anna in de Floraliënlaan kreeg te maken met de amokmakers. Daar moest de politie interveniëren, en moesten kiezers doorverwezen worden naar een andere stemlocatie. 

Crisiscel in de Ballaarstraat

Ernstiger was de simulatie in het andere woonzorgcentrum Ruytenburg op deze site. Daar werd rond 9 uur een gasgeur opgemerkt in de keuken, waardoor evacuatie van de gelijkvloerse en eerste verdieping noodzakelijk was. Personeel handelde correct en de brandweer kwam meteen ter plaatse om de gastoevoer af te sluiten en de oorzaak te onderzoeken.  

Ook de medische hulpdiensten kwamen ter plaatse om een deel van de bewoners (van de gelijkvloerse en eerste verdieping) en hun zorgpersoneel te evacueren naar het dienstencentrum Pulhof en verzorging te bieden. Ondertussen werd bekeken hoe bewoners en klanten van drie nabijgelegen dienstencentra hun middagmenu (dat bereid wordt in de keuken van Ruytenburg) kon worden gegarandeerd. De juiste, meest up-to-date communicatie werd ook voorzien naar familie, buurtbewoners en pers via verschillende kanalen. 

De oefening, waarbij bijna 200 mensen betrokken waren, werd door alle actoren positief geëvalueerd. Enkele leerpunten werden meegenomen om procedures en communicatie te optimaliseren.