Zorgbreed-nieuwsbrief

Lees de nieuwsbrief met alle info voor Zorgbedrijf-medewerkers. Elke week nieuwtjes en tips!

Lees mee:

Moeten mondmaskers nog?

Een mondneusmasker dragen is niet langer een algemene verplichting in de zorg. Zorginstellingen mogen zelf bepalen of medewerkers nog een mondneusmasker moeten dragen. Het dragen van het mondneusmasker blijft wel nog steeds zeer sterk aanbevolen door de overheden en het Agentschap Zorg en Gezondheid bij zorgcontacten en wanneer de 1,5 meter afstand niet gegarandeerd kan worden. We verduidelijken hieronder de nieuwe regels bij het Zorgbedrijf, na overleg van artsen en directie

1. Het dragen van het mondneusmasker in het woonzorgcentrum: vanaf zaterdag 1 april 2023 gaan nieuwe regels van kracht en hoeft het dragen van het mondneusmasker in het woonzorgcentrum niet meer, behalve bij een coronabesmetting. 

Bij een coronabesmetting in het woonzorgcentrum zijn onderstaande richtlijnen verplicht:

  • Vanaf 5 bewoners met een bevestigde coronabesmetting in het woonzorgcentrum moeten alle medewerkers een mondneusmasker dragen.
  • Bij 1 tot 4 bewoners met een bevestigde coronabesmetting moeten alleen de medewerkers die persoonlijk contact hebben met de besmette bewoners een mondneusmasker dragen.
  • Indien 5 dagen na de laatst vastgestelde besmetting er zich geen nieuwe besmettingen hebben voorgedaan, hoef je het mondneusmasker niet meer te dragen.
  • Draag het mondneusmasker altijd over de mond en de neus en niet onder de kin

 2. Handhygiëne: de regels rond handhygiëne gooien we natuurlijk niet overboord. Handhygiëne is de beste verdediging tegen mogelijke overdracht van allerlei virussen, bacteriën en besmettingen. Blijf regelmatig je handen wassen en ontsmetten, houd je vingernagels kort en proper, draag geen nagellak en/of gelnagels.

 3. Reinigen van de contactoppervlakken: de richtlijnen met betrekking tot het reinigen van de contactoppervlakken blijven van kracht. Reinig de contactoppervlakken regelmatig (minstens 2 keer per dag). Ook deze handeling heeft een grote invloed op het voorkomen van het verspreiden van allerhande infecties.

 

Technische klus of herstelling?

Zo doe je een aanvraag

Goed nieuws: meldingen van herstellingen en klusjes worden opnieuw geregistreerd in een nieuwe cloudversie van Planon. In eerste instantie enkel via de klantendienst, die alle meldingen registreert in Planon en doorzet naar de Technische dienst. Die neemt verdere opvolging op. Volgende stap is dat team ICT een nieuwe Planon-App aan iedereen aanbiedt, zodat jullie opnieuw zelf herstellingen en klusjes kunnen registreren. Die app zal automatisch op jullie werksmartphone worden toegevoegd. Planning hiervoor is voorzien eind april.

 

De stand van zaken, sinds de cyberhack

WELZIJNSTIP - Nee tegen grensoverschrijdend gedrag

Begin maart startte een campagne tegen grensoverschrijdend gedrag bij huishoud- en poetshulpen. Dit is een initiatief van het ‘Werkbaarheidsfonds Dienstencheques’. Ook het Zorgbedrijf wil aandacht hebben voor grensoverschrijdend gedrag tegen onze medewerkers. Deze campagne richt zich in het bijzonder op huishoudhulpen en poetshulpen. Omdat zij werken achter de gesloten deur van de klant zijn zij immers extra kwetsbaar voor grensoverschrijdend gedrag op het werk.  

 

Onder grensoverschrijdend gedrag valt alle gedrag van een ander ten aanzien van jou dat over je 'grens' gaat. Wanneer het gaat over fysiek (slaan, stampen) of verbaal (schelden, roepen) agressief gedrag is het duidelijk dat het gedrag grensoverschrijdend is. Maar het is veel meer dan dat. Het gaat ook over ongepaste grapjes, opmerkingen of gedrag zoals ongewenste aanrakingen of beangstigende uitspraken of gedrag zoals het horen dat achter jou de deur wordt op slot gedraaid. Ook kwetsende of discriminerende opmerkingen, pesterijen of onrealistische eisen stellen, zijn allemaal grensoverschrijdend gedrag. Meestal wordt het grensoverschrijdend gedrag gesteld door de klant zelf maar dat kan ook door een familielid of een andere bezoeker van de klant.  

Word je ermee geconfronteerd, dan doet dit sowieso iets met jou. Medewerkers die ermee te maken krijgen, worden bang, voelen zich onveilig, onzeker, boos, vernederd of verdrietig. Het heeft een weerslag op hoe ze functioneren. Daarom is het belangrijk stil te staan bij hoe grensoverschrijdend gedrag kan voorkomen en aangepakt worden. 

  • Soms beseft de ander niet dat hij je grens overschrijdt. Waar jouw grens ligt van wat jij gepast en aanvaardbaar vindt en wat jij kwetsend, ongepast en bedreigend vindt, is heel individueel en is alleen aan jou om die te bepalen. Daarom is het steeds belangrijk aan je klant te zeggen dat je grens werd overschreden. Dat je de opmerking of het gedrag niet kan aanvaarden. Vertel ook waarom je het gedrag niet aanvaardt. Wat het met je doet. Hoe je je erbij voelt.  
  • Dat is niet gemakkelijk. Misschien durf of lukt het je niet. Dat kan. Soms is het ook niet mogelijk. Bespreek het daarom steeds met je leidinggevende. Je leidinggevende zal je op weg helpen om hiermee om te gaan en gepaste maatregelen te treffen. Bij de dienst welzijn kan je ook terecht voor een gesprek over het grensoverschrijdend gedrag.
  • Een opleiding rond grensoverschrijdend gedrag of het versterken van je communicatievaardigheden kan je ook helpen. Die kan je terugvinden op de app van MobieTrain of in Succesfactors.  

Vul zeker ook altijd een agressiemeldingsformulier in dat door de dienst Welzijn zal behandeld worden.

Nieuw parkeerreglement

De directie keurde een nieuw parkeerreglement goed, voor alle parkings van dienstencentra, woonzorgcentra en assistentiewoningen. Deze regels zorgen voor duidelijkheid rond wie de parking mag gebruiken. En vooral: wat gebeurt er als iemand het parkeerreglement niet naleeft? Het nieuwe parkeerreglement kan je terugvinden op het intranet. Hang het uit op jullie locatie, zodat alle gebruikers indien nodig de regels kunnen nalezen. 

Gratis naar de finale van De Mol in Kinepolis

Ook in de ban van De Mol? Dankzij het Leercenter kan jij live de ontknoping van De Mol 2023 meemaken in Kinepolis op 7 mei. Wat moet je daarvoor doen? Beantwoord deze 4 vragen voor 25 april. Je kan tot en met 24 april ’23 meedoen aan de wedstrijd. (Tip: Ga op zoek naar de antwoorden via de MobieTrain-app.) Heb je gewonnen? Dan contacteren wij jou persoonlijk. Én je mag dan nog iemand meebrengen.

 

Doe mee en win je finaleticket

(c) Woestijnvis

Zoek mee naar nieuwe collega's

LOCATIE IN DE KIJKER

Een pluktuin voor De Fontein

Tine Janssen, buurtzorgcoördinator van dienstencentrum en assistentiewoningen De Fontein in Borgerhout: "Vorige zaterdag werd een 'pluktuin' gestart in onze grote voortuin. Daar mogen onze bewoners en buurtbewoners gaan tuinieren en oogsten. Een fijne samenwerking met Klimplant (klimaatplatform Antwerpen), het district Borgerhout en de buren en bewoners. We willen meer zo'n dingen doén met de buurt, en dit is een mooie nieuwe stap. En dat betekent niet dat onze bewoners zelf op hun knieën met hun handen in de grond moeten zitten, in de miezerige regen. Mee nadenken is ook meedoen. Aanvankelijk stonden bewoners wat sceptisch tegenover dit initiatief. Maar na een informatievergadering enkele dagen geleden zijn ze mee, en willen ze aanschouwen hoe dit idee zal rijpen en groeien."

Volg De Fontein op Facebook

Nog geen lid van de Facebookgroep voor alle collega's?

Nieuw! Volg en deel ook onze posts op Instagram

Je auto proper met korting bij ANAC

Laat je auto blinken bij ANAC Carwash in Antwerpen, Anderlecht of Borsbeek. Via Benefits at Work koop je nu vouchers tegen voordeeltarief: 

  • een ANAC Basic voucher t.w.v. 10 euro voor 8,15 euro
  • een ANAC Polish voucher t.w.v. 17 euro voor 10,25 euro

 

Bekijk dit personeelsvoordeel

Hoe kan je van dit voordeel profiteren? 

  1. Meld je aan op het medewerkersplatform.

  2. Klik dan in het lijstje onderaan op 'Mijn Voordelen'. Zo kom je op het platform van Benefits at Work / Corporate Benefits.

  3. Tik in de zoekbalk 'ANAC'. Zo vind je de pagina met dit voordeel. 

  4. Onderaan lees je alle details.

IN DE SCHAKEL

Luister voortaan loepzuiver via DAB naar Radio Minerva

Graag meer advies?
 

  • Bel gerust het Schakel-team op 03 431 32 33
  • Kom langs in onze winkel op de Bredabaan 386 in Merksem 
  • Bekijk en/of bestel online in onze webwinkel