Bij het Zorgbedrijf gaan eten, dat wordt extra gesmaakt dankzij jouw zorg. Ook in de ‘zorg voor de maaltijdbeleving’ kan jij het verschil maken. Denk bovenal: “Wat zou ik zelf appreciëren als ik in een brasserie ga eten?” Dat willen we ook onze klanten laten voelen.
- Stem de sfeer en omkadering in de brasserie af op de verwachtingen van je klanten en bewoners. Op de ene locatie kan de ambiance wat familiairder zijn, op de andere verwachten klanten iets meer aandacht voor details. Onze brasseries zijn gericht op wie er over de vloer komt en passen bij de buurt waarvoor ze hun deuren openzetten.
- Kleed de tafel een beetje aan: een bloemetje, een veilig kaarsje op batterij, een herbruikbare tafelloper, een gevouwen servet … Ook een thematische eyecatcher of versiering in de ruimte kan een extraatje zijn bv. met de eindejaarsdagen of de start van de lente. (Daar kan trouwens een activiteit rond worden opgezet, om dat samen met klanten of bewoners te maken in een workshop, passend bij die couleur locale van je publiek.)
- Verwelkom de mensen met de glimlach. Stapt een bezoeker voor het eerst binnen, dan kan een praatje of een gratis koffie als een hartverwarmende verwelkoming aanvoelen. Een klein gebaar, dat er simpelweg voor kan zorgen dat iemand nog eens terugkomt.
- Spreek de mensen niet betuttelend of berispend toe. Misschien hebben ze wat meer tijd nodig om zelfstandig te eten, geef hen dan ook rustig die tijd, zonder (non-verbale) druk. Al is je reactie goed bedoeld, al heb je weinig tijd: beslis niet voor hen dat ze klaar zijn met eten. Laat ook ruimte om zelf te kiezen bij andere details van de maaltijd: waar wil iemand zitten, bij wie? Met welk bestek, of graag fingerfood? Welke drank erbij? Koffie uit een tas of beker? Praat hierover gerust zonder taboes of veronderstellingen met onze klanten. Misschien kan je hen ook praktische tips geven: bijvoorbeeld makkelijker hanteerbaar bestek (tegen trillende handen), een stijlvolle cover voor kleding (in plaats van papieren slab) of een onbreekbaar wijnglas. Voor wie interesse heeft: verkrijgbaar in De Schakel!
- Gratis: een drankje met een extraatje. Een karaf kraantjeswater met een takje munt of een citroentje is een eenvoudig alternatief voor flessenwater, en ziet er net een beetje specialer uit. En vraag nu en dan op een attente manier of je mag bijschenken.
- Dresseer de borden mooi. En waarom geen schijfje citroen bij de vis of een beetje gehakte peterselie over het gerecht?
- Doe je nog een extra rondje met de soep of de kroketten? Doe dat dan rustig tafel per tafel, niet luidkeels door de brasserie.
- Afruimen op de kar, met de afval- en bestekbak erop? Breng de vuile borden liever naar de keuken, zoals in een restaurant,
- Hou je in de bediening aan de regels voor hygiëne. Pik geen kroketje uit de kom, in het midden van de zaal, bijvoorbeeld. Of neem bij het indekken een glas onderaan vast, om vuile vingers aan de rand te vermijden.
- Vraag of het lekker was, luister vriendelijk naar de reactie en geef die door aan collega's.
Dat zou jij allemaal toch veel aangenamer vinden als je ergens gaat dineren, niet? Wel, dat is waarom ook de maaltijdbeleving van onze klanten extra aandacht verdient, waarom mensen graag bij ons eten. Vertel trouwens ook je vrijwilligers over deze tips. Elke medewerker kan groeien in deze dienstverlening, personeelsleden én vrijwilligers. Heb je nog vragen of ideeën hierrond, praat dan gerust eens met je buurtzorgmanager.