Uitgelichte activiteiten mei

01/04/2024 | Dienstencentrum Silsburg

We lichten enkele activiteiten van mei uit

In Mei staan er een hele boel activiteiten op de planning. We lichten er graag twee uit. 

7 mei 13u00: bezoek Museum aan de Stroom (MAS)

In het MAS leidt de wandelboulevard met metershoge glaspartijen je langs de museumzalen. De collectie van 600.000 museumstukken geeft je in vaste en wisselende expo’s een verfrissende kijk op de stad en haar eeuwenlange contacten met de wereld. Tijdens dit bezoek kan je 5 museumzalen bezoeken:

1. Stad in oorlog
De vaste expo 'Stad in oorlog. Antwerpen, 1940-1945' toont de impact van de Tweede Wereldoorlog op Antwerpen en haar inwoners. De stad werd bijzonder zwaar getroffen: door de naziterreur, de Jodenvervolging en het militaire geweld vielen minstens 25 000 doden. Pakkende persoonlijke verhalen maken dit belangrijk deel van de geschiedenis tastbaar.

2. Antwerpen à la carte
Het MAS serveert de geschiedenis van de stad langs het verrassende, grillige en vaak onzichtbare spoor van de voedselketen. Ontdek hoe steden door de eeuwen heen de steeds groeiende groep inwoners voeden.

3. Vracht
De nieuwe vaste expo ‘Vracht’ neemt je mee in de kleurrijke geschiedenis van de zeevaart en de wereldhandel.

4. Iemand thuis?
Wat is thuis? Is het een dak en vier muren, of is het meer dan dat? Is het een plek, een gevoel of enkel een herinnering? En wat als je je nergens thuis voelt? Bezoek de fantasierijke en speelse familietentoonstelling ‘Iemand thuis?’ en sta hier samen bij stil. Ervaar hoe stukken uit de MAS-collectie de thema’s tot leven brengen en luister naar de thuisverhalen van verschillende Antwerpenaren, jong en oud. Want één antwoord valt er al te verklappen: ‘thuis’, dat betekent voor iedereen iets anders.

5. Kunst uit precolumbiaans Amerika
In de hoogste museumzaal van het MAS ontdek je de verzameling Paul & Dora Janssen-Arts. Deze wereldberoemde collectie - jarenlang verzameld door Dora Janssen-Arts - vertelt over de buitengewone band tussen de mens en de wereld van goden, voorouders en geesten in het Amerika van vóór de verovering door Europa.