Je gebruikt een smartphone van het werk, die je ook privé mag gebruiken. De fiscus verplicht ons dit private gebruik te belasten. Je hebt namelijk een voordeel gekregen van je werkgever dat ook voordeel oplevert in je privétijd. Die bijdrage staat op de loonbrief. We verduidelijken graag wat de berekening inhoudt.
Wat betekent de bijdrage 'van alle aard' (VAA)?
De bijdrage die je betaalt, staat op je loonbrief vermeld als een 'voordeel van alle aard' (VAA). Dit is de verrekende belasting op het privégebruik van bedrijfsmiddelen. Zelfs als je de smartphone voornamelijk voor werk gebruikt, verwacht de fiscus een bijdrage voor het privégebruik. Je mag de smartphone immers gebruiken om te bellen met vrienden en familie, om te surfen of een spelletje te spelen tijdens je pauzes, om de krant te lezen op de tram,...
Waarom wordt de bijdrage aangepast?
Omdat de fiscus de tarieven heeft aangepast, passen wij vanaf 1 juli de nieuwste tarieven toe.
Wat verandert er?
Een bijdrage voor dataverbruik is niet langer verplicht, maar een bijdrage voor belkrediet en voor het toestel zelf wel. Deze bijdragen bedragen momenteel respectievelijk 36 en 48 euro per jaar. Dit wil zeggen dat je maandelijkse voordeel alle aard (VAA) uitkomt op 7 euro bruto per maand ((36 + 48)/ 12 = 7). Let wel, je betaalt in feite geen 7 euro. Netto betaal je uiteindelijk maandelijks ongeveer 3 euro voor het privégebruik van een smartphone met 2.5 GB gratis data en onbeperkt bellen binnen België. Als je dit privé zou moeten bekostigen, zou je al snel 25 euro per maand uit eigen zak moeten betalen.
Moet je een Zorgbedrijf-smartphone hebben?
Ja, je smartphone is je werktoestel en is onmisbaar om allerlei zaken te weten, te melden, te consulteren,... Je kan in het toestel zelf een tweede simkaart steken als je dat wenst. Zo behoud je ook je privénummer, op één gsm.
Moet je áltijd op je werkgsm letten?
Je hebt het recht in je privétijd te deconnecteren en dus je smartphone dan enkel voor privé-doeleinden te gebruiken. Maar tijdens je werktijd moet je je (goed opgeladen) toestel bij de hand hebben en moet je beschikbaar zijn voor oproepen.
Wil je geen privé-gebruik van je werkgsm?
Dat wil zeggen dat je dit toestel énkel gebruikt voor je werk: je stuurt hiermee geen berichten of belt niet naar vrienden of familie, je surft of speelt niet op dit toestel tijdens de pauze, je neemt het niet mee naar huis,... Stuur dan deze verklaring op eer door naar hr. Wie al eerder een verklaring ondertekende, moet dit opnieuw doen.
Met al je vragen hierrond kan je zoals steeds terecht bij onze collega’s van het medewerkerscontactcenter (MCC).