We zijn al begin maart en de lente hangt in de lucht. Dit betekent dat eind maart in zicht komt. Elk jaar op 31 maart nemen we dan de stand van de 'contracturen' (de uren die je volgens je contract moet werken) voor alle medewerkers. Met de vakbonden bekijken we dan hoe we deze afrekenen.
Standaard is de regel eenvoudig. Je mag op -16 tot +16 uren staan en die gewoon meenemen naar de volgende periode van één jaar. Bij alle andere standen van de uren moet er ofwel door jou terugbetaazld worden (bij meer dan 16 minuren) of moet er door ons uitbetaald worden (bij meer dan 16 meeruren).
Er zijn dit jaar minder mensen die onder -16 staan of boven +16, en dat is alvast heel goed. Meer medewerkers letten erop, waarvoor dank. Maar voor wie buiten deze marges valt, weten we dat deze berekening en verrekening gevoelig ligt. Daarom nemen we eerst enkele stappen, de volgende weken al.
De hr-adviseurs zullen met de leidinggevenden alle specifieke situaties opvolgen en op zoek gaan naar antwoorden en oplossingen voor deze mensen. We zetten maximaal in op al wat nog opgelost kan worden voor 31 maart.
Met de 'foto' van de stand van je uren op 31 maart - en een eventueel probleem daarmee - zullen we kijken naar:
- Staan je uren correct in ons systeem? Soms moet er eerst iets rechtgezet worden, omdat iemand langdurig ziek was, uren niet heeft kunnen registreren, in een traject van progressieve werkhervatting zat. Dit monitoren we continu, voor veel mensen deden we doorheen het jaar hier al aanpassingen omdat ze contact opnamen met het Medewerkerscontactcentrum (MCC).
- Kan een tijdelijke regimeverandering soelaas bieden? Werk je bijvoorbeeld voltijds en ga je een maand 80% werken, dan kan met je reguliere uren in één maand tijd al snel 30 minuren wegwerken. Bij mensen met teveel plusuren kan een regimeverhoging dan weer een oplossing bieden bv. je switcht voor één maand van 80% naar 100%, en meteen zijn 30 plusuren weggewerkt. Denk je dat dit voor jou een oplossing is? Bespreek het met je planner / leidinggevende en contacteer gerust het MCC voor het meer info.
Eens de foto van 31/3 in april genomen is, zal deze besproken worden op het HOC (Hoger Overlegcomité met de vakbonden) van april. Daar beslissen we dan of er bijkomende acties noodzakelijk zijn, of dat we kunnen 'aftoppen'. Dat betekent:
- Alle uren boven +16 dienen uitbetaald te worden.
- Uitzonderingen op de regel zijn dan mensen die bijvoorbeeld een weduwepensioen hebben en gebonden zijn aan een maximaal bedrag dat ze mogen verdienen om dit pensioen niet te verliezen. Deze mensen geven best ook nog een seintje aan het MCC.
- Soms worden mensen niet graag uitbetaald omdat ze overuren sparen om nadien extra vakantie te nemen. Weet dat dit niet de bedoeling is. Contracturen zijn geen spaarpotjes. We willen namelijk bewaken dat mensen niet overbelast geraken door lange periodes teveel uren per week te werken.
- Soms worden mensen niet graag uitbetaald omdat ze denken dat deze uren door de belasting volledig ‘opgegeten’ worden. Dit is niet het geval.
- Alle uren onder de -16 zullen worden verrekend en dienen dus terugbetaald te worden.
Je ontving teveel loon. Echter, indien wij als werkgever je niet de kans hebben geboden bij te werken zullen we het saldo meenemen naar de volgende periode. Indien we echter wel meermaals de kans boden deze weg te werken, maar je weigerde telkens, dan zullen we wel moeten afrekenen. Weet dat we hier nooit zullen eisen dat in één keer betaald wordt. We gaan dan in dialoog. Misschien kunnen we je regime aanpassen. Misschien kunnen we een spreidingsplan opstellen. Misschien kunnen we verrekenen wanneer het vakantiegeld gestort wordt. Voor deze mensen zal er een speciaal en persoonlijk plan van aanpak uitgewerkt worden.
We willen nog eens benadrukken dat je best elke maand binnen de grenzen van de -16 en + 16 blijft. Zo kan je op termijn steeds uit de probleemzone blijven, tegen eind maart. Want teveel uren betekent ook vaak te weinig rust. Te weinig uren betekent eerder onrust omdat je misschien moet terugbetalen op termijn. Beiden zijn niet goed voor de gemoedsrust. 