De zorg in woonzorgcentra evolueert: steeds vaker hebben bewoners nood aan gespecialiseerde, verpleegtechnische ondersteuning. In woonzorgcentrum Lozanahof speelt het verpleegkundig team hierop in door open te staan voor bewoners met complexere zorgprofielen, zoals tracheazorg, totale parenterale voeding (TPN) en langdurige intraveneuze therapie (OPAT).

Dankzij deze aanpak kunnen bewoners die dergelijke zorg nodig hebben, sneller het ziekenhuis verlaten en in een vertrouwde omgeving verder worden ondersteund.

Het (para)medisch team van Lozanahof zet zich actief in om deze gespecialiseerde zorg op te nemen en volgt daarvoor gerichte opleidingen in samenwerking met de ziekenhuizen. Ook de goede samenwerking met de zorgkundigen op de werkvloer vormt daarbij de sleutel tot succes.

 

Pas afgestudeerde verpleegkundigen zijn enthousiast over de kans om hun verpleegtechnische vaardigheden verder uit te breiden, terwijl studenten verpleegkunde tijdens hun stage ook positief reageren.

Zij ervaren de uitdagende en leerzame mogelijkheden die een woonzorgcentrum biedt en krijgen zo een waardevolle kijk op de diversiteit aan zorg die hier wordt geboden.

Binnen Zorgbedrijf Antwerpen willen we deze toekomstgerichte aanpak verder uitbouwen en de expertise versterken, in samenwerking met betrokken partners.

Lozanahof speelt hierin een voortrekkersrol en bevindt zich momenteel in de opstartfase van dit project.

Daarnaast wordt er een brainstormsessie ingepland met ZAS om transmurale projecten verder vorm te geven en de samenwerking tussen zorginstellingen te optimaliseren.