Parkitango in De Nobele Donk

01/07/2024 | Dienstencentrum De Nobele Donk

Argentijnse tango voor mensen met de ziekte van Parkinson.

Argentijnse tango voor mensen met de ziekte van Parkinson

“Parkitango”, meer bepaald, Argentijnse tango voor mensen met de ziekte van Parkinson en hun partner. Elke vorm van beweging is goed voor parkinsonpatiënten en dans in het bijzonder omwille van de binding met de muziek.  Maar wat is de meerwaarde van de Argentijnse tango ?

Het grote voordeel van dansvormen waarbij men over de dansvloer evolueert, zoals de tango,  is dat vooral het stappen en het evenwicht bevorderd worden. Bij parkinsonpatiënten wordt stappen vaak wat moeilijker en dat leidt dan tot een voorover gebogen houding. Maar bewegen op ritmische muziek stimuleert om groter te stappen en op termijn een rechtere houding aan te nemen.  Argentijnse tango is de dansvorm bij uitstek waarbij men op ritmische muziek wandelpassen (met variaties) uitvoert. En aangezien het een koppeldans is wordt de veiligheid verzekerd door het dansen met een partner.   

De danspassen en de muziek van de tango

De basispassen van de Argentijnse tango zijn niet zo moeilijk maar het aanleren van de bewegingen op tangomuziek vraagt uiteraard wel wat concentratie. Maar ook dat is de bedoeling. Zowel de voeten als de hersenen moeten aan het werk. Tangodansen hoeft dus niet moeilijk maar ook niet saai te zijn.  

De muziek van de Argentijnse tango is veel gevarieerder dan algemeen bekend. Naast de klassieke tango, de tango-wals en de milonga uit de periode 1930 tot 1950 is er ook de tango neuvo (op hedendaagse muziek). Een voordeel is wel dat je dezelfde danspassen kan uitvoeren op de verschillende muziekstijlen.

Tenslotte en wellicht het belangrijkste: dansplezier en sociaal contact

Indien Parkitango een therapeutische meerwaarde heeft is dat prima, maar het is niet ons eerste doel.
We kozen voor deze dansvorm omdat het veel mogelijkheden biedt op het vlak van sociaal welzijn. In een relatie heeft de ziekte van de ene partner ook veel impact op de andere én op het samenleven.  Het samenbrengen van paren, lotgenoten, met allemaal dezelfde problematiek ter gelegenheid van danslessen, schept een bijzondere band binnen de groep.

Momenteel telt onze groep een 15-tal koppels die inmiddels een hechte vriendkring geworden zijn.  Maar er kunnen er nog altijd bij. De zaal in de Nobele Donk is groot genoeg. De lessen van het voorjaar 2024 lopen tot in juni maar in september starten we opnieuw. Je vindt de data op de website van Dansprovant.

Dansprovant vzw - Jef en Leona Boudewijns-Pellens,
Alle data en info: www.dansprovant.be