Laat u ontroeren door de poëziebundel van Sint Anna

07/06/2024 | Alle woonzorgcentra

Bewoners van woonzorgcentrum Sint Anna in Berchem konden hun overpeinzingen over het leven delen met enkele dichters. Dat leverde een ontroerende poëziebundel op, die u hier kunt doorbladeren.

  • Woonzorgcentra

Senioren aan het woord

Dichters Cleo Klapholz en Yannick Moyson van Literatuur Vlaanderen gingen gedurende twee maanden op bezoek in woonzorgcentrum Sint Anna te Berchem. Wekelijks gingen ze in gesprek met een groep enthousiaste senioren. Vanuit de belevenissen, anekdotes, mijmeringen en grapjes van de bewoners ontstond de dichtbundel ‘Senioren aan het woord’:

Lees de gedichten, geïnspireerd door bewoners van Sint Anna

Waarom luisteren naar verhalen?

Cleo: “Ik ben Joods van origine en vind herinneringscultuur heel belangrijk. Daarom werk ik ook vaak mee aan de projecten van Antwerpen Herdenkt. Door middel van gedichten deel ik ook het verhaal van mijn grootvader die uit de kampen is gevlucht. Mijn eigen oma, die negentig is, zie ik elke week. Ik vind verhalen van de vorige generaties heerlijk. Niet alleen hebben ze veel geschiedkundige waarde en mogen ze niet verloren gaan, er zit ook zo veel levenservaring en wijsheid in. Ouderen worden vaak gereduceerd tot hulpbehoevend. Soms zien ze zichzelf zo, en dat is onterecht. Ik zie en hoor mensen die zo veel hebben meegemaakt, zo veel betekend hebben, nog zo veel in zich dragen waarvan de jongere generaties kunnen leren.”

Herinneringen als inspiratie

Wekelijks gingen Cleo en Yannick in gesprek met een groep enthousiaste senioren. De dichters lazen verschillende gedichten voor over de Stad en over onderwerpen nauw aan het hart van de groep. Op basis hiervan stelden de dichters gerichte vragen en zo kwamen alle levensverhalen van de senioren naar boven. Deze verhalen werden dan omgezet naar gedichten die in een bundel werd gegoten. De bundel werd ook aangevuld met portretschetsen van de senioren gemaakt door tekenaar Juno Lauwers.