Met de ParkiTango naar Benidorm

14/01/2024 | Dienstencentrum De Nobele Donk

Op dinsdagnamiddag om de 14 dagen zorgen Leona en Jef van de vzw Dansprovant, in samenwerking met de Vlaamse Parkinson Liga, voor danslessen “Parkitango” in DC De Nobele Donk in Ekeren.

ParkiTango in Dienstencentrum De Nobele Donk

Met ParkiTango naar Benidorm

Op dinsdagnamiddag om de 14 dagen zorgen Leona en Jef van de vzw Dansprovant, in samenwerking met de Vlaamse Parkinson Liga, voor danslessen “Parkitango” in het dc De Nobele Donk in Ekeren. Parkitango is Argentijnse tango voor parkinson-patiënten én hun partner.
Deze danscursus is intussen uitgegroeid tot een gezellige vriendengroep van een 15-tal koppels. Tangodansen blijkt goed te zijn voor de balans en stimuleert de hersenen, maar het is vooral het sociaal aspect - het samenzijn van lotgenoten mét hun partner - dat de ParkiTango in Ekeren zo succesvol maakt.

Zo kwam vanuit de groep de idee om in oktober 2023 samen een dansvakantie te organiseren in Benidorm. We kozen voor het hotel Avenida in het centrum van Benidorm, op wandelafstand van de oude binnenstad, de terrasjes, de winkelstraten en het strand. We werden er erg goed ontvangen. De plaatsen in het restaurant werden gereserveerd, onze groep kreeg bij het onthaal cava aangeboden en we kregen een erg geschikte danszaal voor onze tangolessen.

Elke voormiddag gaven de dansleraren een tangodansles. Ze kozen voor een ambitieus programma met enkele typische, meer complexe danspassen. Maar op het einde van de week hadden de boleo, de soltada en de gancho geen geheimen meer voor onze dansers. Ook tijdens de dansavonden in het hotel viel onze groep op door hun danslustigheid. Soms vroegen we ons af: “Waar is nu de parkinson?”

Onder de slogan “alles mag en niets moet” werkten we ook een bezoekprogramma uit: een lunch in een typische Spaanse restaurant, een uitstap naar de oude stad, de markt, een museum en zelfs de show in het Benidorm Palace Hotel.

Maar het belangrijkste was wel het samenzijn van lotgenoten mét de partners in een vakantieomgeving. We kunnen het niet beter formuleren dan met de woorden van onze dansers Viviane en Wim:
“Naast het klimaat, omgeving en vakantiegevoel was het meest waardevolle ingrediënt het sociale contact en het hoog gehalte teambuilding. Elke nieuwe dag had een diepere kennismaking met collega dansers op de agenda. Op elk moment van de dag, aan het zwembad, tijdens het ontbijt, bij een wandeling op de dijk, in de zetel naast de dansvloer, op het terras van een tapasbar ... was er tijd voor een warm gesprek, een liefdevolle knipoog, een welgemeende schouderklop, ... gewoonweg er zijn voor elkaar. Dit was de meest intense vakantie ervaring sinds mijn diagnose. Er is geen day after feeling, geen leegte na de beleving, alleen een gelukzalige warmte gevuld met wondermooie herinneringen. Ons kan je alvast op de gastenlijst van volgend jaar noteren.”

En dus zijn we al intensief aan het brainstormen over onze volgende dansvakantie.

Meer informatie over ParkiTango:

Leona en Jef – 0475 417 813 – lpellens@hotmail.comwww.dansprovant.be
Raymond en Josée – 0475 42 52 29 - Ray.thilemans@parkinsonliga.be