Zin in aardbeien? Kom smullen van dit seizoensdessert!

23/05/2024 | Alle dienstencentra , Alle assistentiewoningen, Woonzorgcentrum Europasquare, Woonzorgcentrum Eksterlaer

Donderdag 30 mei staat in alle brasserieën en dienstencentra van Zorgbedrijf Antwerpen een zalig dessert met verse aardbeien op het menu. Bestel tijdig en kom proeven ... om het daarna zélf te maken!

Het is niet toevallig dat chef Benjamin, chef-kok van woonzorgcentra Eksterlaer en Europasquare, dit dessert met verse Belgische aardbeien op het menu zet: "Het is een bereiding die de pure smaak van deze mooie seizoensvruchten goed beklemtoont." Maar er is nog een andere reden. "Bovendien is dit een eenvoudig nagerecht, uitstekend geschikt om hier in de huiselijke afdelingskeukens van woonzorgcentrum Eksterlaer samen met bewoners klaar te maken." 

'Ekstrasmaak'

"Toen Zorgbedrijf het nieuwe concept 'Extrasmaak' lanceerde, heb ik de overstap gemaakt van de restaurantsector naar mijn huidige job," legt chef Benjamin Goedbloed uit. "Anders dan bij de klassieke grootkeuken die je doorgaans vindt in (zorg)instellingen, is de aanpak hier in Eksterlaer bewust kleinschalig, met op elke verdieping een aparte open keuken. Het zijn de medewerkers zelf die de maaltijden klaarmaken. Samen met onze voedingsspecialiste pas ik het bestaande menu eerst aan aan de noden van onze bewoners. Dan ga ik langs bij alle afdelingen – ook in het nabije woonzorgcentrum Europasquare – en leg ik aan de collega’s uit hoe je deze maaltijden klaarmaakt. Het is heel fijn werken, met de collega's én met de bewoners."  

“Want ook de bewoners voelen zich meer betrokken bij het kookgebeuren. Ze komen een kijkje nemen in de potten, als ze bijvoorbeeld lekkere soep ruiken op de gang. Want dat scherpt de eetlust aan – niet verwonderlijk dat hier goed wordt gegeten! Sommige bewoners helpen zelfs een handje mee bij de bereiding. Zoals met dit aardbeisoepje."

Vandaag zijn bewoners Rosa (90, links op de foto) en Hilda (78, rechts op de foto) de ‘souschefs’ van dienst. Ze versnijden de aardbeien en proeven of de coulis op smaak is. Hilda: “Ik heb hier al eerder geholpen bij het koken en dat bevalt me wel. Vroeger kookte ik vaker samen met mijn kornuiten – kleinkinderen, nvdr –, dit receptje gaat hen zeker aanstaan.” Nadien wordt er gesmuld van het resultaat. Rosa: “Mmm ... wel zonde dat we al dat lekkers moeten uitdelen. (lacht) Maar we hebben toch een fijne namiddag gehad!”

Hoe beide souschefs het aanpakten? Check hier ons Instagram-filmpje

Reserveer uw seizoensmenu van donderdag 30 mei

Dit aardbeidessert maakt deel uit van het seizoensmenu dat op donderdag 30 mei in al onze dienstencentra en brasserieën geserveerd wordt:
 

Broccolisoep 

***  

Antwerpse stoverij met meiknolletjes en aardappelen

Alternatief: Vegetarische stoverij met meiknolletjes en aardappelen  

***  

Aardbeisoepje met citroensorbet 

Bent u senior en woont u in Antwerpen? Dan betaalt u bij ons slechts 9,60 euro voor een smakelijk middagmaal inclusief water en tafelbier. Anderen betalen 15 euro.

Reserveer voor woensdagmiddag 29 mei

En ga dan zelf met dit recept aan de slag!

Aardbeisoepje met citroensorbet

Voor 10 schaaltjes: 2 bakjes aardbeien - 3 dl water - 50 g suiker - enkele takjes munt - sap van 1 citroen - zwarte peper - citroensorbet

  • Kook het water met de suiker, tot de suiker is opgelost, laat afkoelen. 
  • Was de aardbeien en verwijder het kroontje. Snijd overlangs in vieren en doe in een kom.
  • Doe het suikerwater in een mengbeker en voeg 3 à 4 eetlepels van de versneden aardbeien toe, samen met enkele gesnipperde muntblaadjes. Mix fijn met de staafmixer. Breng op smaak met citroensap en zwarte peper. 
  • Meng een deel van de aardbeicoulis onder de aardbeien en verdeel ze over de schaaltjes. 
  • Werk af met een bolletje citroensorbet en een toefje munt.