Kerstrecept van onze chefs: maak zelf deze amuse
09/12/2025
Het vijfgangenmenu dat op het kerstfeest van vele brasserieën wordt geserveerd, start met een welkomsthapje. Benieuwd hoe je dit zelf maakt? Onze chef Christophe deelt dit kleine, fijne recept ...
Amuse van couscoussalade met paprika, rode ui, granaatappel en scampi
voor de couscoussalade (voor 6 personen)
- 60 g couscous
- ¼ rode en ¼ gele paprika (zeer fijn in blokjes gesneden)
- ¼ rode ui (fijngesnipperd)
- pitjes van ¼ granaatappel
- 1 el verse kervel (fijngehakt + extra voor afwerking)
- 1 el olijfolie
- sap van ¼ citroen
- ½ tl kruidenmix van lookpoeder, paprikapoeder, zout, chilipoeder, komijn- en korianderpoeder
- zout en peper naar smaak
voor de scampi's
- 6 scampi’s (gepeld, darmkanaal verwijderd)
- 1 el olijfolie
- 1 klein teentje knoflook (geperst)
- ½ tl kruidenmix (zie hierboven)
- snufje paprikapoeder (optioneel)
- zout en peper
Stap voor stap
Couscoussalade
- Doe de couscous in een kom, overgiet met kokend water tot net onder het niveau. Dek af en laat 5 minuten wellen.
- Roer los met een vork, meng met olijfolie, citroensap, zout, peper en ½ tl kruidenmix.
- Voeg paprika, rode ui, granaatappel en gehakte kervel toe. Meng luchtig.
Scampi
- Bestrijk de scampi’s met de marinade van olijfolie, knoflook, ½ tl kruidenmix, peper en eventueel paprikapoeder.
- Bak ze kort aan in een hete pan (2 tot 3 minuten per kant) tot ze mooi gaar en licht gekaramelliseerd zijn.
Afwerking
- Dresseer een kleine portie couscoussalade in een glaasje, amuselepel of bordje.
- Leg er één scampi bovenop.
- Werk af met een klein takje kervel en eventueel een minidruppeltje olijfolie of citrusolie.
Serveer dit hapje naar keuze. Warm, met de à la minute gebakken scampi op de lauwe couscous, voor een kruidig resultaat. Of koud, als een frisse amuse. In dat geval kan je het makkelijk vooraf klaarmaken.