Gratis infoavond over dementie met Christine Van Broeckhoven

03/10/2018 | Dienstencentrum Blankenberg, Woonzorgcentrum Hof De Beuken

Op donderdag 11 oktober vertelt prof. Christine Van Broeckhoven over Alzheimer en dementie op een info- en netwerkavond in woonzorgcentrum Hof De Beuken van Zorgbedrijf Antwerpen in Ekeren.

We leven steeds langer en dat brengt maatschappelijke uitdagingen met zich mee. Zoals bijvoorbeeld dementie, met de ziekte van Alzheimer als het meest voorkomende ziektebeeld. Het is een aandoening waar iedereen wel eens mee in contact komt, maar die vaak toch een taboe blijft.

Zorgbedrijf Antwerpen en district Ekeren zijn vereerd prof. Christine Van Broeckhoven te mogen verwelkomen die een autoriteit is in dit thema. In haar lezing spreekt ze over de werking van de hersenen en het effect van het verouderen op het geheugen en dementie.

De lezing maakt deel uit van een info- en netwerkavond die Zorgbedrijf Antwerpen en district Ekeren organiseren. Deelnemers komen er ook te weten wat een dienstencentrum, thuisdienst of woonzorgcentrum voor hen kan betekenen en kunnen proeven van fingerfood hapjes.

Zorgbedrijf Antwerpen biedt zorg aan voor mensen met dementie. Zo zijn er beschermde afdelingen in de woonzorgcentra en zijn ook de medewerkers in de thuisdiensten alert voor (beginnende) dementie. In woonzorgcentrum Hof De Beuken is er bovendien een ‘busproject’ voor bewoners met dementie: een bushokje voor de deur zorgt voor een vertrouwde plek en in de afdeling zelf is er een nagebouwde bus, waarin bewoners kunnen ‘meerijden’ en vooraan op het scherm de busrit mee volgen. Daarnaast serveert het woonzorgcentrum zoals de andere woonzorgcentra van Zorgbedrijf Antwerpen fingerfood voor wie dat wenst. Het gaat om volwaardige maaltijden die zo worden gepresenteerd dat bewoners ze makkelijk kunnen eten zonder bestek.

Zorgbedrijf Antwerpen en district Ekeren steunen met de bijeenkomst op 11 oktober het Brein Instituut vzw. Het instituut wil de communicatiekloof tussen de maatschappij en het wetenschappelijk onderzoek naar neurodegeneratieve hersenziekten zoals dementie helpen dichten en werft fondsen voor hersenonderzoek. Het district Ekeren schenkt een bedrag voor het onderzoek, Zorgbedrijf Antwerpen verzorgt de info- en netwerkavond.

Activiteiten

maandag 6 december
9u30 - 11u30
Dienstencentrum Romanza
Waar: polyvalente zaal

Nachtrust bij mensen met dementie

Zorgt u voor iemand?