Bushokje geeft bewoners herkenningspunt voor de deur

22/03/2018 | Woonzorgcentrum Hof De Beuken

In de tuin van woonzorgcentrum Hof De Beuken staat, vlakbij de in- en uitgang, een bushokje. Binnen is weer een bus nagebouwd. Telkens om verwarde bewoners houvast te geven.

Het bushokje in de tuin is niet in gebruik, maar bedoeld als herkenningspunt voor verwarde bewoners. Als zij ondanks alle preventiemaatregelen toch ongemerkt buitenwandelen, geeft het hen een vertrouwd gevoel en zijn ze vaak geneigd te wachten op de bus (die niet komt). Dat voorkomt dat ze van het terrein afdwalen en zorgt ervoor dat ze snel kunnen worden opgevangen.

België telt 200.000 mensen met dementie en 50.000 van hen zijn regelmatig op de dool. Het aantal verdwalingen in onze woonzorgcentra is zeer beperkt, maar elk voorval is er een te veel. Bovendien is het van groot belang dolende senioren snel terug te vinden, omdat ze onderkoeld geraken, vallen, de verkeersdrukte verkeerd inschatten…

Daarom neemt Zorgbedrijf Antwerpen voor verwarde bewoners en voor senioren met dementie heel wat preventiemaatregelen. Ook in woonzorgcentrum Hof De Beuken in Ekeren zijn deuren en liften voorzien van een cijfercode (makkelijk in te toetsen voor lucide bewoners, familie en medewerkers maar niet voor verwarde bewoners) en moeten bewoners heel wat deuren (en medewerkers) passeren om buiten te gaan. Het bushokje vlakbij de uitgang maakt het mogelijk om snel in te grijpen en erger te voorkomen als een bewoner uitzonderlijk toch buiten zou glippen. Uit ervaring in ons land en in het buitenland blijkt immers dat dolende senioren vaak worden aangetroffen in het dichtstbijzijnde bushokje, in het station of op bus, tram of trein. Het bushokje (zonder bus) speelt daarop in. Het kadert in de preventieve aanpak voor wegloopgedrag van het woonzorgcentrum: zorg dat mensen zich thuis voelen, zorg dat mensen geen opgesloten gevoel krijgen, zorg ervoor dat ze ergens heen kunnen gaan als ze toch weglopen.

Een bushokje creëert een herkenningspunt waar de bewoner naartoe kan lopen. Iemand kan hem of haar vervolgens vriendelijk aanspreken en voorstellen weer naar binnen te gaan. Op die manier heeft de bewoner niet het gevoel verdwaald te zijn en de controle te verliezen.

In het woonzorgcentrum zelf vinden we trouwens ook een bus: die is nagebouwd op de beschermde afdelingen voor mensen met dementie. Wie 'meerijdt', ziet op het scherm vooraan bewegende beelden - alsof je daadwerkelijk meerijdt met de bus.