Elke deelnemer kan tijdens deze studiedag aan 2 infosessies deelnemen. Het aanbod is zowel in de voor- als de namiddag hetzelfde. Elke sessie duurt 1 uur en er kunnen gemiddeld 20 personen per sessie inschrijven. We starten telkens met een korte toelichting door een of meerdere sprekers, gevolgd door een discussie of interactieve workshop. 

1/ Het ouder wordende lijf vanuit de seksuologie

spreker: Wim Slabbinck (seksuoloog)

Wim deelt een aantal essentiële inzichten vanuit de seksuologie rond fysiek ouder worden. We worden fysiek ouder, wat doet dat met ons lijf en onze geest?

 

2/ Seksualiteit als basisbehoefte en recht

spreker: Miek Scheepers van Aditi vzw

Seksualiteit maakt integraal deel uit van het leven van ieder mens. Uiteraard geldt dit ook voor elk persoon met een beperking en voor senioren.

 

3/ Het recht op privacy

spreker: Ann Mortelmans (jurist Zorgbedrijf Antwerpen)

Zich thuisvoelen in een woonzorgcentrum of serviceflat hangt af van verschillende factoren, onder andere het gevoel van privacy. Privacy is een recht. Hoe kunnen zorgverleners dit recht respecteren en wat zijn aandachtspunten?

 

4/ Sextoys voor senioren en porno in het woonzorgcentrum

spreker: Steven De Weirdt (Aditi vzw) en Kristien Vanspeybrouck (Upper At Home)

Steven en Ilse maken u wegwijs in de beschikbaar speeltjes en andere middelen om ouderen optimaal te laten genieten.

 

5/ Genderidentiteit en seksuele diversiteit in woonzorgcentra  

spreker: regenboogambassadeur

Uit onderzoek en dagelijkse contacten met holebi- en transgendersenioren blijkt dat veel senioren opnieuw de kast in gaan als ze in contact komen met de zorg. Ze ‘verstoppen’ hun geaardheid of genderidentiteit. Samen met de regenboogambassadeur gaat u op zoek hoe u het verschil kan maken. U gaat naar huis met tips om hiermee aan de slag te gaan.

 

6/ Cultuurverandering rond seksualiteit in de organisatie: hoe kom je tot een positief en open klimaat?

spreker: Els Messelis (gerontoloog en auteur)

Els Messelis zorgde er samen met heel wat collega’s in de zorg voor dat het mogelijk is om op de werkvloer intimiteitsgerelateerde problemen, herkenbaar en bespreekbaar te maken, om zo samen actief te zoeken naar een positieve oplossing. Vanuit haar ervaring zal ze dit proces toe lichten.

 

7/ Seksualiteit en dementie

spreker: Christian Verelst en Nelle Frederix (co-auteurs van het boek "Als Amor de draad kwijt raakt")

De seksualiteit van een persoon met dementie kan op de voorgrond treden ten gevolge van de aandoening. Dit roept vragen op voor de persoon in kwestie, eventueel zijn of haar partner, de onmiddellijke omgeving, betrokken hulpverleners en zorgorganisaties. Welke vragen steken de kop op en waar liggen antwoorden?

 

8/ Stel je vragen aan de échte experts *** SESSIE GEANNULEERD ***

sprekers: 3 echte experts 

Durf vragen te stellen die u nooit eerder durfde te stellen. Ga in gesprek met enkele senioren en leer heel wat bij. Wij nemen u het niet kwalijk als u rode oortjes krijgt.