Week van de valpreventie

11/04/2018 | Dienstencentrum Bosuil, Dienstencentrum De Veldekens, Dienstencentrum Van Schoonbeke, De Schakel

Wist u dat één op de drie 65-plussers minstens één keer per jaar valt? Vaak zonder veel erg, maar soms jammer genoeg met meer gevolgen. Voorkomen is dus zeker beter dan genezen.

Week van de valpreventie: 23 tot 29 april 

De week van de valpreventie vraagt aandacht voor beweging. De beste manier om vallen te voorkomen, is genoeg bewegen. Dat hoeven niet altijd grote dingen of heel actieve sporten te zijn. Ook gaan wandelen, even naar de winkel, het huishouden of een tochtje op de fiets kunnen al wonderen doen.

We geven u tips om in beweging te blijven, vertellen u over handige hulpjes die u meer zekerheid kunnen geven en vallen helpen voorkomen en nodigen u uit voor een infosessie over valpreventie. Mis ook de checklist niet die u kunt gebruiken om de veiligheid in uw woning te beoordelen en te verbeteren.

Tips om (meer) te bewegen

 • Onderbreek het zitten elke 30 minuten door enkele malen op te staan of even rond te wandelen
 • Start met activiteiten uit de basis van de piramide en streef naar 30 minuten actief bewegen per dag
 • Werk uzelf op naar het midden van de piramide; bouw geleidelijk op en start met 3 keer 5 à 10 minuten per week
 • Bouw nadien regelmaat op met activiteiten uit het midden van de piramide
 • Kies haalbare doelen met activiteiten die u graag doet
 • Daag uzelf ook uit om nieuwe doelen te stellen; probeer eens iets nieuws
 • Zoek een partner om samen te bewegen
 • Kies best voor een mix van specifieke oefeningen (kracht, lenigheid, evenwicht)

Samen bewegen is altijd leuk: kijk eens in de kalender voor leuke activiteiten in uw buurt

Bron: www.valpreventie.be

Handige hulpjes

 • U herkent het vast wel: u wil iets pakken, u kunt u er bijna bij, u rekt zich uit… Laat u volgende keer een handje helpen door deze lichtgewicht grijper. Met zijn 67 cm lengte, handig haakje en magneet kan hij overal moeiteloos bij zonder te bukken en terwijl u veilig met twee voeten op de grond blijft.
 • En met onze stijlvolle blauwe of bordeaux pantoffels houdt u die voeten comfortabel warm. Met hun brede instap en eenvoudige velcro sluiting zijn ze makkelijk aan en uit te trekken. Verkrijgbaar voor dames en heren in laag en hoog model.

Gerust op stap

 • Let’s go out. De naam van deze rollator zegt het al: met dicht lichtgewicht komt u graag buiten en begeeft u zich ook moeiteloos op oneffen terrein. De zwenkwielen zorgen voor een korte draaicirkel en maken de rollator zeer wendbaar. Hij is bovendien makkelijk op te plooien en in de tas is genoeg ruimte om uw spullen mee te nemen. Verkrijgbaar in zwart en beige.
 • Bent u graag bereikbaar onderweg? Met de gebruiksvriendelijke Primo gsm kunt u makkelijk bellen en gebeld worden. Verkrijgbaar in blauw, rood en zwart.

Extra zekerheid

 • Voelt u zich wel eens onzeker in de badkamer? Dan is een wandbeugel wellicht een handig hulpmiddel voor u. Onze wandbeugels zijn gegroefd voor een nog betere grip.
 • Er is ook een opklapbaar model om bijvoorbeeld naast het toilet te monteren.
 • In bad of in de douche raden we u deze antislip badmat aan die zich met zuignappen vastzet op uw bad- of douchebodem.
Bekijk het volledige aanbod van onze winkel

Vital is altijd van wacht

Vertrouw op Vital, het slimme persoonlijke alarm. Vital gaat een stap verder dan het klassieke persoonlijke alarmsysteem dat een senior bij zich draagt. Het slimme alarmsysteem slaat zelf alarm bij ongewone situaties en u kunt meteen met iemand praten in geval van nood. 

In de doos zit alles om meteen aan de slag te gaan: vijf draadloze zorgsensoren die autonoom functioneren maar ook een drukknop hebben, het zorgstation met audiofunctie en een extra draadloze sensor met audiofunctie. ​

Meer weten over Vital

Kom meer te weten over valpreventie

maandag 23 april
9u - 16u
Dienstencentrum Van Schoonbeke
Heel wat valincidenten kunnen worden voorkomen door een aantal eenvoudige adviezen op te volgen. Hierop willen wij met onze demowoning dan ook op inzetten!
dinsdag 24 april
13u - 15u
Dienstencentrum Bosuil
Tijdens deze infosessie geven we vragen en antwoorden over val preventie en informatie over hoe we het voorkomen. We overlopen de belangrijke risicofactoren van een val en geven nuttige tips.
donderdag 26 april
11u - 16u
Dienstencentrum De Veldekens
In het kader van de week van de valpreventie gaan we in dienstencentrum Van Schoonbeke een demowoning bekijken die aangepast is om het vallen te voorkomen.

Zelf aan de slag? Bekijk de checklist voor een veilige huisinrichting