Vrijwilliger Lucienne gaat wekelijks langs bij Annie

17/12/2018 | Dienstencentrum Bosuil

Dinsdagmorgen 9 uur. Lucienne belt aan bij Annie Peeters. De koffie staat al klaar. Lucienne is sinds kort oppashulp, een dienst die Zorgbedrijf Antwerpen aanbiedt in samenwerking met vrijwilligers.

Annie Peeters woont in een serviceflat van Zorgbedrijf Antwerpen in Deurne. Sinds het overlijden van haar echtgenoot enkele jaren geleden voelt ze zich soms alleen. In samenspraak met haar zoon Leon doet ze een beroep op Zorgbedrijf Antwerpen voor hulp. Brigitte, een medewerker van huishoudhulp-gezinszorg, helpt haar ’s ochtends om zich klaar te maken. Samen zorgen ze ervoor dat haar haar piekfijn ligt en dat ze er goed voorkomt, want dat vindt Annie belangrijk.

Ze houdt van bezoek en sociaal contact. De oppashulp die Zorgbedrijf Antwerpen aanbiedt, zorgt precies daarvoor. Omdat Annie wel eens iemand miste om een babbeltje mee te slaan of samen te gaan wandelen, komt nu elke dinsdag vrijwilliger Lucienne langs. Als ze om 9 uur aankomt, staat de koffie al klaar en kan Brigitte met een gerust hart vertrekken.

De twee dames praten gezellig wat bij en genieten van een koekje bij de koffie. “We zijn twee dezelfde”, zegt Annie. “Ik vind Luciennes bezoekjs geweldig. We lachen heel wat af.” Annie komt uit een groot gezin met veel broers en zussen. De grappige anekdotes volgen elkaar op: Annie geniet zienderogen van het gezelschap en van het vertellen. ’s Middags gaat Annie zoals gewoonlijk eten in dienstencentrum Bosuil, vlakbij haar serviceflat. Zo moet ze zelf niet koken en kan ze samen met andere senioren genieten van een lekker driegangenmenu. Als het tijd is om te vertrekken, helpt Lucienne haar om zich klaar te maken. Ze geeft Annies jas en schoenen aan en wandelt samen met haar tot bij het dienstencentrum.

Als het eten wordt geserveerd, vertrekt Lucienne maar niet voordat Annie zich heeft verzekerd dat de vrijwilligster volgende week weer langskomt. “Natuurlijk”, antwoordt Lucienne. De oppashulp doet niet alleen deugd voor Annie, maar ook voor haarzelf zegt ze: “Bij elk bezoek zie ik dat Annie zich beter voelt. Zo help ik een beetje mee om eenzaamheid de wereld uit te helpen”.

Houdt u er ook van om een babbeltje te slaan? Wilt u vrijwilliger worden om iemand te helpen? Word dan vrijwilliger zoals Lucienne: samen met u bespreken we hoe en hoe vaak u zich wilt inzetten.