Vernieuwing woonzorgcentrum Sint Maria ingebed in de buurt

04/12/2020 | Dienstencentrum Huize Berchem, Woonzorgcentrum Sint Maria

Woonzorgcentrum Sint Maria in Berchem is aan vernieuwing toe. Het nieuwe woonzorgcentrum - met behoud van het oude deel van het gebouw - maakt deel uit van een stadsvernieuwingsproject in de buurt.

Nieuwbouw voor woonzorgcentrum Sint Maria

De linker- en rechtervleugel van het huidige woonzorgcentrum zullen worden afgebroken. Het oude, kenmerkende deel van het woonzorgcentrum blijft wel behouden. Dat krijgt een andere invulling.

Op de vrijgekomen ruimte bouwt Zorgbedrijf Antwerpen en volledig nieuw woonzorgcentrum Sint Maria. Daarin zal elke bewoner een ruime, lichte kamer met eigen badkamer. De werken starten in 2022.

Masterplan voor de buurt

Het masterplan vernieuwt het huidige woonzorgcentrum Sint Maria en voorziet in een nieuw kantoorproject op het stuk tussen de Singel en de Uitbreidingstraat. Het gebied tussen het historische Gasthof van Sint-Maria en de nieuwe bebouwing wordt ingericht als een groene open ruimte voor en op maat van de buurt met doorsteken zowel richting Vredestraat als richting Wolvenberg. Doorheen het hele project zorgen publiek toegankelijke functies op het gelijkvloers voor een levendige invulling langs dit nieuw stukje openbaar domein.

Voor het autoverkeer zijn  de nieuwe kantoren enkel bereikbaar vanop de Singel, zo kan ook dit deel van de Uitbreidingsstraat een nieuwe buurtgerichte inrichting krijgen. Parkeerplaatsen worden onder de nieuwe gebouwen voorzien, een deel als buurtparking en een klein deel als parking voor de nieuwe kantoren. 

De nieuwe gebouwen rond en over het Gasthof zijn zo geplaatst dat de historische, symmetrische structuur van de wijk en de omliggende straten verder doorlopen tot op de Singel. Zo ontstaat er een nieuwe groene zone tegenover de huidige bebouwing tussen de Meibloemstraat en de Arthur Sterckstraat.

Infomoment voor buurtbewoners

Vastgoedontwikkelaars Alides en CORES Development organiseren op maandag 14 december een digitaal infomoment voor buurtbewoners om het nieuwe masterplan voor te stellen. Daarbij zal ook Zorgbedrijf Antwerpen aanwezig zijn.

U vindt de presentatie van het infomoment nadien ook op onze website.