Ook VAPH-tussenkomst in serviceflat of woonzorgcentrum

01/02/2019

Sinds dit jaar ondersteunt het VAPH meer hulpmiddelen voor personen met een handicap die in een serviceflat of woonzorgcentrum wonen.

Mensen met een handicap vinden in een serviceflat of assistentiewoning of in een woonzorgcentrum een woning die al (grotendeels) is aangepast aan hun behoeften. Niet alles is echter standaard voorhanden of aangepast aan uw behoeften. Daarom is er goed nieuws: de mogelijkheden voor de ondersteuning van hulpmiddelen door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) zijn sinds 1 januari 2019 sterk uitgebreid.

Woont u in een serviceflat?

Personen met een handicap die in een assistentiewoning of serviceflat verblijven, kunnen voortaan een beroep doen op alle tegemoetkomingen in de refertelijst met uitzondering van een aantal tegemoetkomingen voor de aanpassing van de woning. Dat betekent dat bijvoorbeeld een hoog-laagverzorgingsbed, een douchestoel, een tilsysteem of een trippelstoel nu ook kunnen aangevraagd worden voor gebruik in een assistentiewoning of serviceflat.

Een aantal woningaanpassingen die zeer specifiek aan de handicap gebonden zijn, komen eveneens in aanmerking voor ondersteuning. Het gaat om hulpmiddelen zoals automatische deuropeners, uitrusting voor de aangepaste bediening van toestellen in de woning vanop afstand of een signaleringssysteem voor doven en slechthorenden.

Verblijft u in een woonzorgcentrum?

Ook personen met een handicap die in een woonzorgcentrum verblijven (zowel wzc, rvt als rob) kan nu hulpmiddelen aanvragen via het VAPH. Doordat daar al heel wat noodzakelijke uitrusting in huis is, gaat het om een beperkt gamma hulpmiddelen waarvoor het VAPH tussenkomt.

Wie komt in aanmerking voor een tegemoetkoming?

Om een tegemoetkoming te kunnen krijgen, moet u zoals bij alle andere aanvragen wel voldoen aan de voorwaarden in de regelgeving.

Meer info over de tegemoetkoming voor hulpmiddelen en de voorwaarden vindt u op de website van het VAPH.

De Schakel: handige producten en hulpmiddelen

Kent u onze (web)winkel al? U vindt er tal van producten en hulpmiddelen die het leven van alledag makkelijker maken. Zo kunt u bijvoorbeeld ook bij ons terecht voor een hoog-laag-bed dat eruitziet als een gewoon bed, sta-op-relaxzetels die u ondersteunen bij het opstaan en gaan zitten, een douchestoel, wandbeugels... maar ook voor voorraadpotten die u met één hand opent en sluit, een kersenpitkussen of een appelsienschiller en nog veel meer.

Kom eens langs in onze winkel in Merksem of kijk op onze website. Ook onze dienstencentra en woonzorgcentra verkopen een beperkt aantal producten van De Schakel.

Bekijk het aanbod van (web)winkel De Schakel