Symposium Zorgzame voeding

20/04/2017

Op 20 april vond het symposium over Zorgzame voeding plaats. Hier vindt u alle presentaties van de studiedag.

Presentaties workshop

Dit waren de workshops die werden gehouden. Hieronder vindt u alle presentaties terug.

 

 

 • Vaststellen en aanpakken van ondervoeding: simpel toch?
  Moderators: Bart Geurden (RN PhD, Universiteit Antwerpen), dr. André Franck (Huisartsenvereniging Wilrijk) en dr. Stany Perkisas (geriater ZNA)
  Hoe stel je ondervoeding vast? Wat zijn de gevolgen van ondervoeding? Welke stappen moet je ondernemen? Hoe kan je samenwerken met verschillende disciplines? Wie is de probleemeigenaar? Wat met de keuzevrijheid?

 

 • Medicatie en eten: eetlustverwekkend of juist niet?
  Moderators: Jan Mannaerts (hoofdapotheker woonzorgcentra Zorgbedrijf Antwerpen en ZNA-sites Sint-Erasmus en Sint-Elisabeth), Heidi Van De Locht (ziekenhuisapotheker, lid werkgroep Nutritieteam ZNA-site Jan Palfijn), Eileen Driessens (ziekenhuisapotheker in opleiding ZNA-site Middelheim) en Nena Van Hemelryck (stafmedewerker afdeling diëtiek ZNA-site Middelheim)
  Hoe werken medicatie en voeding op elkaar in? Wat is de impact op de eetlust? Zowel voeding als geneesmiddelen zijn belangrijk voor een goede gezondheid, maar hoe ga je hier in de praktijk mee om?

 

 • Koken kost geld
  Moderators: Jan Hendrickx en Jean Henderick (managers facilitaire diensten Zorgbedrijf Antwerpen)
  Is kwaliteitsvolle en evenwichtige voeding betaalbaar? Besteed je de bereiding van voeding uit of toch niet? Welke eisen kan je stellen als je het uitbesteedt en hoe pak je het best aan als je in huis kookt? Hoe koop je efficiënt en rendabel voeding aan? Wat met ouderen en chronisch zieken met een laag inkomen: hoe verzeker je hen van kwaliteitsvolle maaltijden?

 

 • Mondzorg en eten: lekker verzorgd?
  Moderators: Christine Van Meir (tandarts en lid van de Raad van Bestuur Verbond der Vlaamse Tandartsen en Vlaamse Werkgroep Gezonde Tanden) en Jan Flament (coördinator ouderenvoorzieningen OCMW Malle)
  Voeding is uitermate belangrijk, maar ook mondzorg mag niet over het hoofd worden gezien. Niet alleen is mondzorg belangrijk voor de gezondheid, maar ook voor de manier waarop iemand kan (blijven) eten. 

 

 • Maaltijdbeleving: persoonlijk en met oog voor cultuur
  Moderators: Bart D'Hondt (manager dienstencentra Zorgbedrijf Antwerpen), Marijke Anthonis (expert voeding Zorgbedrijf Antwerpen) en Rika De Bens (directeur patiëntenzorg ZNA-site Joostens)
  Voeding is persoonlijker dan kleding. Er zijn bovendien verschillen tussen generaties, tussen mensen met een andere etnische achtergrond... Hoe evolueert onze keuken en hoe kunnen we mensen helpen om van elke maaltijd te blijven genieten? Hoe kan je eetplezier optimaliseren?

 

 • Smaaksturing en verrijking van de voeding: een modetrend?
  Moderators: Geertrui Vlaemynck (dr. ir. PhD, Instituut voor Landbouw, Visserij- en Voedingsonderzoek ILVO) en Charlotte Boone (program manager ‘Personalized Food Products & Healthy Diets’, Flanders’ Food)
  Koken voor mensen die zorg nodig hebben, is geen sinecure. Geur en smaak zijn erg belangrijk, maar het oog wil natuurlijk ook wat. Koken is bovendien teamwerk. Hoe kunnen medewerkers elkaar versterken en zorg- en andere medewerkers elkaars inbreng ten volle waarderen?

Zorgbedrijf Antwerpen organiseerde dit symposium  in samenwerking met de Huisartsenvereniging Wilrijk en onderstaande partners: