Op kot met senioren als buren

Studeren in een dienstencentrum of woonzorgcentrum

Studeren in een dienstencentrum of woonzorgcentrum

Zorgbedrijf Antwerpen zet net als de voorbije jaren opnieuw de deuren open voor studenten tijdens de blok- en examenperiode. In totaal zijn er zowat 200 studieplekken beschikbaar in dienstencentra en woonzorgcentra. En als het tijd is voor een pauze zijn de studenten welkom in de cafetaria en om een praatje te slaan met de senioren.

Waar kan je komen studeren?

In de dienstencentra gaat het meestal om studieplekken in vergaderzalen, bibliotheken, polyvalente zaaltjes… en die zijn doorgaans enkel op weekdagen open overdag. In de meeste woonzorgcentra zijn studenten altijd welkom – zelfs dag en nacht als ze dat zouden willen. Ze kunnen er soms in een feestzaal of vergaderzaal studeren maar ook in een kapel of een paviljoen. Bij mooi weer zijn de studenten op sommige locaties ook welkom in de tuin van het dienstencentrum of woonzorgcentrum.

Alles om te kunnen studeren
In de dienstencentra en woonzorgcentra van Zorgbedrijf Antwerpen is alles voorhanden om makkelijk te kunnen studeren. Er is gratis wifi, er zijn stopcontacten en er zijn op alle locaties zeker senioren in de buurt die de studenten die dat willen, met plezier zullen be(groot)moederen. Zo zetten onze klanten en medewerkers mee hun schouders onder de blok. De studieplekken zijn bovendien niet uitsluitend gebonden aan de blok- of examenperiodes.

Studeren op markante plekken
Studenten kunnen in Antwerpen trouwens niet alleen terecht in de dienstencentra van Zorgbedrijf Antwerpen. Ook Study360 zorgt tijdens de blokperiodes voor fijne locaties op eveneens markante plekken. Er zijn doorgaans studieplekken met uitzicht over de stad en in imposante gebouwen in de binnenstad.

Overzicht studieplekken in dienstencentra en woonzorgcentra

Studenten die graag in een dienstencentrum of woonzorgcentrum komen studeren, nemen best vooraf persoonlijk contact op. Ze kunnen even bellen of e-mailen.

Antwerpen (2000)

 

Antwerpen (2018)

 

Antwerpen (2060)

 

Berchem

 

Borgerhout

 

Deurne


Ekeren


Hoboken

 

Merksem

 

Wilrijk

Studenten die graag in een dienstencentrum of woonzorgcentrum komen studeren, nemen best vooraf persoonlijk contact op. Ze kunnen even bellen of e-mailen.

Op kot met senioren als buren

Vanaf het academiejaar 2018-2019 kunnen studenten ook op kot in een woonzorgcentrum. Zorgbedrijf Antwerpen en Karel de Grote Hogeschool hebben daarover een samenwerkingsovereenkomst getekend. De studenten kunnen aan een voordelige prijs op kot voor een korte of langere periode en engageren zich tot 5 uur vrijwilligerswerk per week. De senioren kijken er alvast naar uit!

Hoe kan ik een kot huren? Wat kost dat?

Wie kan op kot in een woonzorgcentrum?

 • Alle studenten van Karel de Grote Hogeschool, ongeacht je richting of jaar.

Wat verwachten we van jou?

 • We verwachten van jou 5 uur vrijwilligerswerk per week. Je kan helpen in de cafetaria, bewoners gezelschap houden, helpen bij de bedeling van maaltijden, activiteiten mee begeleiden…
 • Loop je stage bij ons? Dan hoef je geen extra uren vrijwilligerswerk te doen tijdens je stageperiode. Als je voor en na je stage ook in het woonzorgcentrum op kot blijft, verwachten we wel dat je je inzet als vrijwilliger gedurende 5 uur per week.

Hoe lang kan je op kot komen in het woonzorgcentrum?

 • Je bent welkom zo lang je wil: minstens 2 weken tot een volledig academiejaar.

Wat betaal je?

 • Je betaalt 10 euro per dag voor een kamer of flat, inclusief water- en energieverbruik, televisietoestel met kabeltelevisie, wifi, bedlinnen, handdoeken, ijskast en poets.
 • Je betaalt 30 euro waarborg voor de badge of sleutel van je kamer/flat.
 • Als je langer dan 6 maanden blijft, betaal je 2 maanden huurwaarborg (ongeveer 600 euro).
 • Je tekent een huurcontract en een contract als vrijwilliger en/of stagestudent.

Hoe ziet je kot eruit?

 • Je verblijft in een rookvrije kamer of zorgflat in het woonzorgcentrum met een eigen badkamer.
 • Er staan een ijskast en een televisie met kabeltelevisie voor je klaar in de kamer/flat.
 • Je krijgt elke week proper bedlinnen en je kamer/flat wordt wekelijks gepoetst.
 • Er is gratis wifi in je kamer en in de gemeenschappelijke ruimtes van het woonzorgcentrum.
 • Als je in een flat verblijft, kan je koken in de keuken van je flat.
  Als je in een kamer verblijft, mag je omwille van de brandveiligheidsvoorschriften niet koken op je kamer.
  In sommige woonzorgcentra is er wel een gemeenschappelijke keuken op de gang.
 • Als je dat wenst, mag je in je kamer of flat huishoudtoestellen plaatsen, zoals een microgolfoven of waterkoker, maar geen kook- of campingvuur.
 • Je kan ’s middags soep, hoofdgerecht en dessert eten voor 6 euro (maandag tot en met zondag). We vragen je wel om vooraf te reserveren.
 • Je kamer is makkelijk af te sluiten met een badge of sleutel.

Wat mag er wel/niet?

 • We verwachten dat je respect hebt voor al onze bewoners, bezoekers en medewerkers.
 • Je bent welkom in alle gemeenschappelijke ruimtes, in de cafetaria, in de tuin…
 • Er geldt een totaal rookverbod in het woonzorgcentrum, ook in de kamers en gemeenschappelijke ruimtes. Er is wel altijd een rookruimte.
 • Je mag geen huisdier houden op je kamer/flat.
 • Je volgt de huisregels van het woonzorgcentrum waar je verblijft (bijvoorbeeld geen nachtlawaai, niet koken op de kamer…).

Waar kan je op kot?