Stap terug in de tijd

11/03/2021 | Alle dienstencentra , Alle woonzorgcentra , Alle dagverzorgingscentra

Strek uw benen en trek erop uit in Antwerpen-centrum, Borgerhout of Berendrecht. Onze bewoners vertellen over hun wijk: wandel langs opvallende plekken en beluister hun verhaal van vroeger en nu.

Echte verhalen verteld door echte mensen hebben de magische kracht om een plek tot leven te brengen. Enkele bewoners en betrokkenen van onze woonzorgcentra en dienstencentra doken in hun geheugen en vertellen in geuren en kleuren hoe het leven er in hun jonge jaren aan toe ging. U wandelt in dezelfde straten, kijkt naar dezelfde plekken die vroeger al hun huidige of nog een andere bestemming hadden, luistert en krijgt een unieke blik op het verleden.  

Er was één slaapkamer. De oudste mocht er slapen tot hij het huis uit ging. Dan waren er nog enkel beddenkoetsen. In één beddenkoets sliepen vier klein mannen, in de andere de ouders. De rest van de joeng sliepen op zolder.

Hubert over het huis van zijn grootmoeder

Waar kunt u gaan wandelen?

Praktisch

  • Installeer de app van Izi Travel op uw smartphone
  • Download de wandeling van uw keuze naar uw smartphone: dat kan makkelijk via de QR-codes onderaan deze pagina of door in de app te zoeken op 'Stap terug in de tijd'
  • Neem zeker uw smartphone mee als u vertrekt
  • Ook een hoofdtelefoon of oortjes zijn handig om de wandeling onderweg te beluisteren

In de jaren zeventig waren er nog vijf vliegende tweedekkers in België.

Danny over zijn passie voor vliegtuigen

Download makkelijk de wandeling naar een smartphone

Scan de QR-code hieronder met de camera van uw smartphone of tablet en download meteen de wandeling. U kunt ook de bestanden onderaan deze pagina openen door op de groene balk 'Download overzicht van de wandeling...' te klikken en printen: dan heeft u alvast de route en de QR-code. De app is heel makkelijk te installeren.

Beluister de volledige podcasts

Podcast STAP TERUG IN DE TIJD: Antwerpen-centrum

Podcast STAP TERUG IN DE TIJD: Berendrecht

Podcast STAP TERUG IN DE TIJD: Borgerhout

Hou het veilig

Zorgbedrijf Antwerpen neemt de maatregelen van de overheid steeds ter harte om verspreiding van het corona/covid-19 virus te voorkomen. Daarom blijven de veiligheidsvoorschriften van kracht zoals ze zijn op de dag dat u de wandeling aanvat. Gelieve deze maatregelen tijdens de wandeling te respecteren. Zo zal op sommige plaatsen waar deelnemers kunnen binnengaan, het dragen van een mondmasker mogelijk verplicht zijn. Neem er uit voorzorg alvast één per persoon mee. De maatregelen die gelden in de dienstencentra en woonzorgcentra langs de route vindt u hier. 

In de winter van ‘62-’63 is het beginnen vriezen in januari tot half maart. ’s Nachts was het -25 en overdag -10. Het eerste wat ik na school deed, was naar Boekenbergpark gaan om te schaatsen. Sommigen bonden messen van schaatsen met koorden onder hun schoenen. Er werd veel gevallen en gelachen.

Gladys over haar jeugd