SMERIG de zomer in

19/06/2019 | Dienstencentrum De Zeelbaan

Oscare vzw en Zorgbedrijf Antwerpen gaan samen “SMERIG de zomer in" om senioren bewust te maken van het belang van een goede bescherming tegen de zon.

Oscare vzw en Zorgbedrijf Antwerpen gaan samen “SMERIG de zomer in!”

Zonlicht maakt ons blij, helpt tegen depressie en geeft energie! Onder invloed van ultraviolette straling maken we vitamine D aan. Die vitamine D zorgt voor sterke botten en spieren én heeft een positief effect op ons gemoed en onze bloeddruk.Jammer genoeg is niet alles goud wat blinkt onder die zalige zon. UV-stralen kunnen onze huid onherstelbaar beschadigen. Dat de huid van jonge kinderen kwetsbaar is in de zon is algemeen geweten, maar ook senioren zijn een kwetsbare groep. Met de jaren wordt onze huid steeds dunner en ook kwetsbaarder, dat maakt een goede bescherming van levensbelang.

Maar wat als dat smeren niet meer zo makkelijk gaat?

Oscare stapte naar Zorgbedrijf Antwerpen met als doel elkaar een SMERIGe hand te reiken en samen de campagne "SMERIG de zomer in!" te lanceren. Op die manier zorgen we er samen voor dat niet alleen in de dienstencentra maar ook bij actieve thuiswonende senioren de boodschap aankomt. Bij senioren die nog zelfstandig thuis wonen kunnen kinderen, vrienden en buren inspringen. Maar ook in de zorgsector is een goede opvolging van belang. Zorg voor voldoende schaduwplekken, hou een oogje in het zeil en steek tijdig een SMERIG handje toe!

“Als nazorgcentrum van patiënten met brandwonden weten wij maar al te goed dat ook de zon schade aan de huid kan veroorzaken. Tijdig SMERIG doen, in de schaduw zitten, beschermende kledij dragen (hoedje, zonnebriel,…) en  zorgen voor elkaar zijn enkele tips die kunnen verhelpen dat je brandwonden oploopt door de zon.” aldus Peter Van Rossum, communicatieverantwoordelijk Oscare vzw. En ook voor Zorgbedrijf Antwerpen is bescherming tegen zon en warmte belangrijk: “Onze bewoners en bezoekers van de dienstencentra informatie verschaffen op een SMERIGe manier is eens iets anders. Wel denken we dat de boodschap zal aankomen en dat niet alleen zij maar ook onze vele medewerkers en vrijwilligers dit jaar extra SMERIG gaan doen.”

De campagne “SMERIG de zomer in!” zorgt voor een bewustwording van de gevaren van een warme en zonnige zomer en is gelanceerd bij dienstencentrum De Zeelbaan

Zonnetips

  • Smeer rijkelijk en regelmatig in met een waterbestendige zonnecrème met hoge SPF*! Zeker om de 2 uur, bij hevig transpireren of nadat je uit het water komt. Vergeet daarbij zeker de oren, de nek en de voeten niet.
  • Breng de zonnecrème aan 20 à 30 min vóór je in de zon gaat
  • Vermijd de zon op de heetste uren (tussen 11u en 15u) van de dag
  • Draag beschermende kledij (droge T-shirt), een zonnebril met UVA/UVB bescherming en een zonnehoedje
  • Vermijd overmatige blootstelling aan de zon
  • Drink voldoende water: anderhalve tot 2 liter per dag