Vertrouw op Vital, het slimme persoonlijke alarm

06/03/2018

Vital gaat een stap verder dan het klassieke persoonlijke alarmsysteem dat een senior bij zich draagt. Het systeem bestaat uit sensoren en een zorgstation dat 24u/24 opvolgt of alles goed verloopt.

Een persoonlijk alarmsysteem bestaat al langer: senioren kunnen thuis een drukknop rond de hals of pols dragen en in geval van nood iemand verwittigen. Vital gaat echter een stap verder: het slimme alarmsysteem slaat zelf alarm bij ongewone situaties en senioren kunnen meteen met iemand praten in geval van nood. Vital bewijst ook zijn nut in woonzorgcentra: medewerkers kunnen sneller inschatten wat het dagritme van een bewoner is – ook wanneer die kampt met dementie bijvoorbeeld – en wanneer er iets scheelt. Zorgbedrijf Antwerpen en Senso2Me stelden Vital met zijn uitgebreide functies dinsdag voor.

Hoe werkt Vital?

In de doos zit alles om meteen aan de slag te gaan: vijf draadloze zorgsensoren die autonoom functioneren maar ook een drukknop hebben, het zorgstation met audiofunctie en een extra draadloze sensor met audiofunctie. Gebruikers plaatsen een sensor in de woonkamer, de keuken, de badkamer, de slaapkamer en/of andere veelgebruikte ruimtes in de woning. De sensoren ‘meten’ hoe lang de senior meestal in de badkamer blijft, wat zijn gebruikelijke slaap- en dagritme is, wanneer of hoe vaak hij in de keuken komt… Al die data worden anoniem verwerkt om bij ongewone situaties alarm te kunnen slaan.

Zo verwittigt Vital bijvoorbeeld wanneer de bewoner ’s nachts abnormaal veel rondloopt in huis of overdag al te lang in de badkamer blijft en mogelijk gevallen is. Uiteraard is het de gebruiker zelf die – samen met familie/mantelzorgers – bij de installatie bepaalt wanneer Vital een melding moet doorgeven. Dat gebeurt op maat van de klant: zo kan een paar uur van inactiviteit overdag perfect normaal zijn voor de ene senior maar ongewoon voor de andere.

Senioren kunnen Vital ook gebruiken om alarm te slaan via de drukknop die in elke sensor zit, bijvoorbeeld als zij plots hulp nodig hebben of om te praten met hun mantelzorger of met een medewerker van Zorgbedrijf Antwerpen. Op die manier is meteen iemand op de hoogte en kan hulp snel ter plaatse zijn.

Gemoedsrust

Senioren willen graag zo lang mogelijk thuis wonen, maar soms is niet helemaal gerust of maakt de senior zich zorgen wat er zou gebeuren als hij valt. In zo’n geval geeft het gemoedsrust dat Vital in alle discretie een oogje in het zeil houdt. Familieleden of zorgverleners kunnen ook alle informatie online raadplegen, zodat ze geïnformeerd kunnen beslissen welke actie nodig is.

Vital heeft geen telefoon- of internetverbinding nodig en kan dus makkelijk in elke woning worden geplaatst. Senioren en/of mantelzorgers kunnen vervolgens zelf via een handige app op hun smartphone, tablet of computer opvolgen wat er gebeurt en ontvangen een melding in ongewone situaties of wanneer de senior hulp inroept.

Voor elke woning

Omdat Vital makkelijk uit te breiden is met extra sensoren, kunnen senioren en mantelzorgers het slimme alarmsysteem indien nodig volledig aanpassen aan hun wensen en woning. De zorgsensoren van Vital zijn bestand tegen water en vocht en kunnen dus bijvoorbeeld zelfs in de douche geplaatst worden. Het ingenieuze systeem van Senso2Me laat zelfs toe om vanop afstand de temperatuur in huis na te kijken, wat vooral in strenge winters of tijdens een hittegolf nuttig kan zijn bij senioren die alleen wonen. Tegelijk waarborgt het systeem een groot deel van de privacy van de bewoner: zo kan de senior het systeem op elk moment uitzetten.

Koop of huur Vital

Zorgbedrijf Antwerpen biedt Vital te koop en te huur aan.

Wie Vital aankoopt, betaalt een eenmalige aankoopsom van 199 euro en een abonnementskost van 3 euro per dag. Wie Vital huurt, betaalt een abonnementskost van 49 euro per maand. In de abonnementskost is de ondersteuning van het zorgsteunteam van Zorgbedrijf Antwerpen inbegrepen: het team volgt 24u/24 en 7d/7 meldingen mee op. Indien nodig kan het team een medewerker ter plaatse sturen. Voorlopig biedt Zorgbedrijf Antwerpen deze opvolgservice enkel aan voor klanten die in de stad Antwerpen of haar randgemeenten wonen. 

Het slimme alarmsysteem Vital is wel beschikbaar voor senioren in heel Vlaanderen. Familieleden of mantelzorgers kunnen dan zelf makkelijk opvolgen of alles goed gaat met de senior. Dat gebeurt online, via een smartphone of tablet.

Ook in woonzorgcentra

Zorgbedrijf Antwerpen biedt Vital aan voor thuisgebruik en in een assistentiewoning, maar gebruikt het zelf ook in woonzorgcentra.Vital en Valère (een Vital-variant met beperkte functies) werken in het woonzorgcentrum als een actief alarmsysteem (wie hulp nodig heeft, drukt op de alarmknop) maar ook als passief alarmsysteem dat informatie verzamelt over bijvoorbeeld de kwaliteit van de nachtrust en dwaalgedrag van bewoners. Zo wordt het voor medewerkers makkelijk om de gewoontepatronen van bewoners in kaart te brengen en daarmee rekening te houden.

Vital is momenteel in gebruik in drie woonzorgcentra van Zorgbedrijf Antwerpen: Hof De Beuken in Ekeren, ’t Zand op Linkeroever en Lichtenberg in Hoboken. Ook andere woonzorgcentra van Zorgbedrijf Antwerpen zullen in de toekomst gaan gebruikmaken van Vital en Valère.

Vital® en Valère® zijn merknamen van Senso2Me en Zorgbedrijf Antwerpen. Senso2Me is een Antwerpse startup die betaalbare kantoorruimte huurt in StartupVillage. Hierdoor krijgt Senso2Me alle financiële ruimte om zijn producten verder te optimaliseren en commercialiseren.

Oma ziek in bed? Slimme sensor weet het al

Het is nergens beter dan thuis