Rampenoefening op Linkeroever vlot verlopen

18/04/2018 | Dienstencentrum Linkeroever, Woonzorgcentrum 't Zand

Op Linkeroever vond woensdag een rampenoefening plaats bij een aantal van onze serviceflats. Bewoners en bezoekers die aanwezig waren, werden opgevangen in woonzorgcentrum 't Zand aan de overkant.

De rampenoefening is intussen beëindigd. Brandweer en politie waren aanwezig in het kader van de oefening. Familieleden van bewoners die vragen hebben, kunnen contact opnemen met ons op 03 431 31 31.

 

Evacuatie

Het scenario van de rampoefening ging uit van een (fictieve) instabiliteit aan een gebouw met 29 serviceflats aan de Louis Paul Boonstraat, waardoor de lift geblokkeerd was. De hulpdiensten kwamen ter plaatse en beslisten het gebouw te evacueren. Dat gebeurde deels via de trappenhal en deels langs de buitenkant van het gebouw. Twee personen werden geëvacueerd met het RED-team (het klimteam van de brandweer). De Civiele Bescherming was aanwezig met een drone om de hulpdiensten bij te staan voor beeldvorming ter plaatse.

Alle deelnemende bezoekers en bewoners werden opvangen in de cafetaria van woonzorgcentrum ’t Zand, aan de overkant van de straat. Zorgbedrijf Antwerpen had voor opvang en een warm middagmaal gezorgd.

 

Leerrijke oefening

Voor deze oefening kwamen brandweer, politie, ziekenwagens, civiele bescherming en de rampenambtenaar van de stad Antwerpen ter plaatse. De oefening verliep vlot en de vooropgestelde procedures hebben gewerkt. Wie vragen had over bewoners of familie werd doorverwezen naar het telefoonnummer van de klantendienst van Zorgbedrijf Antwerpen. Een rampoefening in een reële situatie – met aanwezigheid van bewoners – is erg leerrijk voor alle deelnemers. Het was de eerste keer dat zo’n oefening gebeurde in de reële setting van een serviceflatcomplex. In 2015 en 2016 organiseerden hulpdiensten en Zorgbedrijf Antwerpen al gelijkaardige oefeningen in woonzorgcentra.

“Het was een leerrijke en boeiende oefening deze voormiddag”, zegt voorzitter Fons Duchateau van Zorgbedrijf Antwerpen die ter plaatse was tijdens de oefening. “Ik was onder de indruk van het professionalisme van alle hulpverleners en ben als voorzitter van Zorgbedrijf Antwerpen gerustgesteld dat onze ouderen in Antwerpen in goede handen zijn. Dat laatste heb ik overigens zelf mogen merken toen ik volledig immobiel uit een appartement werd geëvacueerd.”

 

Verdere opvolging

Op papier werd de oefening nog voortgezet door het crisisteam van Zorgbedrijf Antwerpen. Zo werden (fictieve) maatregelen genomen om geëvacueerde bewoners voor een korte of langere periode onderdak te bieden in een andere serviceflat of in een van de woonzorgcentra van Zorgbedrijf Antwerpen. Daar werd (zogenaamd) ook gezorgd dat medewerkers van de huishoudhulp-gezinszorg van Zorgbedrijf Antwerpen klaarstonden om bewoners bij te staan en werd er gezorgd voor maaltijden, een opgemaakt bed, persoonlijke verzorgingsproducten en kledij of andere ondersteuning indien nodig. In de realiteit was dat gelukkig allemaal niet nodig.