Rampenoefening bij dienstencentrum Klein Heide in Hoboken

11/09/2019 | Dienstencentrum Klein Heide, Dienstencentrum Portugesehof

In Hoboken vond woensdag een rampenoefening plaats bij dienstencentrum Klein Heide. De hulpdiensten waren aanwezig in het kader van de oefening.

Noodoefening vlot verlopen in Hoboken

In een dienstencentrum en appartementsgebouw aan de Alfred Nobellaan in Hoboken vond deze voormiddag een noodoefening plaats met ruim 80 figuranten en deelnemers. De oefening aan de Alfred Nobellaan kreeg de naam ‘Dynamiet’, geïnspireerd op Alfred Nobel, de uitvinder van het dynamiet. In het scenario ontstond een brand in de kelder van een woonblok van Woonhaven van vijf verdiepingen met op het gelijkvloers het dienstencentrum Kleine Heide van Zorgbedrijf Antwerpen. Bij de brand, die ontstond tijdens onderhoudswerken, vielen 2 slachtoffers. De rook verspreidde zich vervolgens via een schacht in het hele gebouw. De hulpdiensten kwamen ter plaatse en beslisten het gebouw te evacueren. 

Dienstencentrum Klein Heide tijdelijk gesloten

Dienstencentrum Klein Heide is in het kader van de oefening tijdelijk gesloten: klanten kunnen terecht in het naburige dienstencentrum Portugesehof. Voor de klanten die vanmiddag komen eten in dienstencentrum Klein Heide is er vervoer naar Portugesehof. Alle deelnemende bezoekers en bewoners werden opvangen in de cafetaria van dienstencentrum Portugezenhof, even verderop in Hoboken. Zorgbedrijf Antwerpen had voor opvang en een warm middagmaal gezorgd. Ook de buurtbewoners die normaal komen eten in dienstencentrum Kleine Heide, werden in het Portugezenhof verwelkomd.

Leerrijke oefening

Voor deze oefening kwamen brandweer, politie, ziekenwagens, civiele bescherming en de rampenambtenaar van de stad Antwerpen ter plaatse. Ook op crisiscommunicatie werd geoefend. De oefening verliep vlot en de vooropgestelde procedures hebben gewerkt. Zorgbedrijf Antwerpen en de hulpdiensten werken geregeld samen in het kader van een rampenoefening. Zo waren er in 2015 en 2016 gelijkaardige oefeningen in woonzorgcentra en in 2018 in een serviceflatcomplex. Een rampoefening in een reële situatie – met aanwezigheid van bewoners – is erg leerrijk voor alle deelnemers. Het was de eerste keer dat zo’n oefening gebeurde in de reële setting van een complex van een dienstencentrum en sociale woningen. 

“Het was een leerrijke en boeiende oefening deze voormiddag”, zegt Fons Duchateau, voorzitter van Zorgbedrijf Antwerpen en Woonhaven. “De hulpverleners legden opnieuw een groot professionalisme aan de dag. Als voorzitter van zowel Woonhaven als Zorgbedrijf Antwerpen vind ik het een belangrijke meerwaarde om deze organisaties gezamenlijk te kunnen laten oefenen. Al hoop je natuurlijk altijd dat die voorbereiding nooit in de praktijk zal moeten omgezet worden.”

Verdere opvolging

Op papier werd de oefening nog voortgezet door het crisisteams van Zorgbedrijf Antwerpen en Woonhaven. Zo werden (fictieve) maatregelen genomen om geëvacueerde bewoners voor een korte of langere periode onderdak te bieden en werd ingespeeld op de vele vragen die leven bij de familieleden van de geëvacueerde bewoners en de omwonenden. In de realiteit was dat gelukkig allemaal niet nodig.

Klanten van dienstencentrum Klein Heide of familieleden die vragen hebben, kunnen terecht bij de klantendienst van Zorgbedrijf Antwerpen op 03 431 31 31.