Levensverhalen worden luisterverhalen

24/05/2019

Dankzij de nieuwe luisterverhalen naar aanleiding van een theatervoorstelling die Josse De Pauw komend seizoen opvoert, kan iedereen nu de magie van een levensverhaal ontdekken.

De luisterverhalen werden gemaakt in opdracht van De Veerman en De Singel en naar aanleiding van de theatervoorstelling ‘A concert called landscape’ die Josse De Pauw komend seizoen zal opvoeren. De podcasts zijn het resultaat van een samenwerking tussen jongeren en senioren.

De leerlingen van het vierde jaar voeding-verzorging van het Sint-Jozefinstituut in Borsbeek gingen in gesprek met vier senioren: Marcel (82), Emmy (70), Maria (80) en Rina (73). Zij lieten alle vier eerder al hun levensverhaal optekenen door Zorgbedrijf Antwerpen. “Wat deed dat deugd”, getuigt Maria. Ze is trots op haar verhaal. Een verhaal dat ze nu kan delen met vrienden en familie, want een levensverhaalschrijver van Zorgbedrijf Antwerpen hielp haar het verhaal op papier zetten. Haar boek is iets waarnaar ze sindsdien tijdens gesprekken vaak teruggrijpt of dat regelmatig een aanknopingspunt is voor een kleinkind dat naar een leuk gespreksonderwerp zoekt.

De leerlingen stelden Maria en de andere senioren vragen over hun herinneringen aan hun eerste landschap. De antwoorden waren erg uiteenlopend. Ieder van hen vertelt vanuit de eigen achtergrond, gekleurd door het verder verloop van hun leven en de emoties verbonden aan hun karakter. Podcastmaker Wederik De Backer maakte er een prachtig en tot de verbeelding sprekend luisterspel van.

Het boek van mijn leven

Ondertussen heeft Zorgbedrijf Antwerpen met ‘Mijn Boek’ bijna 200 levensverhalen opgetekend: een schat aan menselijk erfgoed, wijsheid, levenservaring… Het zijn verhalen die normaal enkel binnen de familie en vriendenkring gedeeld worden. Dankzij de nieuwe luisterverhalen kan iedereen nu de magie van een levensverhaal ontdekken.

4 podcasts

Zorgbedrijf Antwerpen werkte met plezier mee aan dit intergenerationeel participatieprogramma. Het resultaat: 4 podcasts. 4 indringende stemmen. 4 universele verhalen. De podcasts zijn te beluisteren op Soundcloud en op de website van Mijn Boek van Zorgbedrijf Antwerpen.