Escalante VZW

19/03/2024 | Dienstencentrum Bosuil

Escalante VZW

Heel wat jongvolwassenen met een mentale beperking dromen ervan om ooit (zo) zelfstandig (mogelijk) te kunnen wonen. In Mortsel helpt Escalante vzw deze droom waar te maken voor 10 jongeren met een mentale beperking.

Escalante is een gewoon huis in een gewone straat voor buitengewone jongeren. De bewoners van Escalante krijgen de vrijheid hun leven in te richten zoals ze het zelf graag hebben. Ze bepalen zelf hoe ze (samen) willen leven: zelfstandig met een minimum aan begeleiding op een studio, of samen voor wie meer nood heeft aan sociaal contact of voor wie iets meer hulp nodig heeft in het dagelijks leven. De kleinschaligheid draagt bij aan een huiselijke sfeer.

Dankzij de centrale ligging van het huis geraken de bewoners gemakkelijk op hun werk of op hun dagbesteding, kunnen ze zelfstandig hun hobbies beoefenen, op stap gaan,…

Kortom: zo gewoon mogelijk doen wat hun leeftijdsgenoten ook doen.

Door samen-maar-toch-niet-alleen te wonen, is één plus één meer dan twee. De bewoners leren van elkaar. Ze vormen een actieve groep die mekaar stimuleren in sport en andere activiteiten. Op deze manier komt het beste in elk van hen naar boven.

Een vast team zorgt voor de dagelijkse begeleiding. Een inwonend zorgkoppel geeft de bewoners een vast aanspreekpunt. 

Op subsidies van de overheid kan Escalante helaas niet rekenen. Daarom dat wij heel dankbaar zijn voor initiatieven zoals de kerstmarkt in dienstencentrum Bosuil. Met de opbrengst hebben wij een nieuwe zetel kunnen kopen voor de gemeenschappelijke living. Samen film kijken wordt nu nog gezelliger!

Wij danken alle bewoners en het personeel van dienstencentrum Bosuil voor hun inzet en vrijgevigheid!