Een boontje voor koffie? Dag van de Koffie met extra's!

23/09/2024 | Alle dienstencentra

Op dinsdag 1 oktober kan iedereen als afsluiter van het middagmenu genieten van een 'affogato' én een koffie met een cafénoirtje . Want het is de Dag van de Koffie!

Het middagmenu op dinsdag 1 oktober:

Raapjessoep (met spek) *** Waterzooi van witvis en zalm of (vegetarische) kip met julienne van groenten en fijne aardappelen *** Affogato (vanille-ijs met espresso) en gratis koffie

♦ In de brasserie van elk dienstencentrum

♦ 9,60 euro voor senioren die in Antwerpen wonen

Van waar komt onze koffie?

Een koffie om de dag goed te beginnen, afspreken om samen een koffietje te drinken, … Allemaal even deugddoend en precies daarom staat bij Zorgbedrijf de koffie altijd klaar. We halen onze lekkere koffie bij familiebedrijf Miko. Stijn Michielsen, aankoper ruwe koffie én telg uit de Michielsen-familie (n.v.d.r. Michielsen Koffie, vandaar Miko) introduceert ons in hun koffiebedrijf. 

Stijn: “Ik ben een ‘Michielsen’, maar koffie was een late roeping. Koffie is een natuurproduct, en zo boeiend dat het je nooit meer loslaat. Dat zie je trouwens ook in dit bedrijf: veel van onze werknemers blijven heel hun carrière bij ons. Koffie verbindt, thuis, op het werk, overal."

Stijn: "Het proces begint op de plantages en coöperatieven, waar de koffieplanten besjes krijgen. Ze worden geoogst en op de plantage zelf wordt de groene, bruine of blauwe pit of eigenlijke boon eruit gehaald. Wij noemen die bonen ‘groene’ of ‘ruwe koffie’. Daarvan komen hier stalen toe en elke dag proeven we: we branden de bonen en slurpen een beetje koffie in ons labo. Dat is heel boeiend, want elk oogst is anders, elk land, elke smaak … Op basis van die smaaktest, beslissen we welke koffie we kopen. Eens de koffie hier is, stellen we stellen wij de ‘blend’ samen. Een koffieboon is een natuurlijk product en een jonge boon geeft een andere smaak dan een oudere boon. Om toch telkens dezelfde smaak te bekomen, stellen we altijd opnieuw onze blend samen uit de verschillende soorten arabica- en robustabonen."

Om tien uur ’s ochtends zijn je smaakpapillen het best

— Stijn Michielsen, aankoper ruwe koffie bij Miko

Stijn: “De bonen worden dan gebrand, waarbij meteen rekening wordt gehouden met hoe de koffie gezet zal worden: is het een espresso? Of net een lungo? Na een kwartiertje is het branden klaar en wordt de koffie warm verpakt. Zo behoudt de koffie zijn aroma het best. Eigenlijk is koffie zetten een kunst. Je dient rekening te houden met vijf factoren: de waterkwaliteit, de maalgraad, de doorlooptijd, de kwaliteit van de bonen en de kwaliteit van de machine.” 

Stijn: "Mensen spreken in de volksmond soms van ‘straffe koffie’ en denken dat een koffie waarop schuim ligt sterk is en veel cafeïne bevat. Dat klopt niet. Een cappuccino bevat minder cafeïne dan een koffie uit een doorloopsysteem, omdat hij gemaakt wordt op basis van een espresso en het water minder lang in contact komt met de koffie, dan bij een doorloopsysteem. Hoe langer de doorlooptijd, hoe meer cafeïne er vrijkomt. Koffie is altijd lekker en kan op elk moment van de dag gedronken worden. Om tien uur ’s ochtends zijn je smaakpapillen op hun best, dat is het ideale moment voor een kopje."

Wist je dat ...

  • het familiebedrijf Miko werd opgericht in 1801 en Miko dus op meer dan 220 jaar ervaring als koffiebrander bouwt?
  • Miko ondertussen meespeelt op de wereldmarkt met twaalf vestigingen in Europa en Australië?
  • Zorgbedrijf jaarlijks ongeveer 26.637 kilo koffie afneemt van Miko? Goed voor 3.196.440 heerlijke kopjes.
  • een ideale koffie gezet wordt met water tussen de 89 en 92 graden Celsius?
  • koffie oorspronkelijk via Ethiopië, Arabië, Turkije en tenslotte Wenen tot bij ons kwam?