Bescherm uzelf en de mensen rondom u: haal een griepprik

14/10/2020 | Alle dienstencentra , Alle woonzorgcentra

Wist u dat 1 op de 10 mensen iedere winter griep krijgt? Bescherm u en haal vanaf half oktober uw griepprik. Een vaccinatie maakt de kans dat u griep krijgt een stuk kleiner, extra belangrijk nu.

Elk jaar zijn er andere griepvirussen. De Wereldgezondheidsorganisatie stemt het vaccin af op het griepvirus dat waarschijnlijk zal overheersen in het najaar. Een vaccin biedt de beste bescherming tegen griep. De kans op griep wordt immers veel kleiner en krijgt u toch griep, dan is de kans op complicaties veel kleiner. Bovendien vermindert de kans dat een al aanwezige ziekte, zoals diabetes, verergert. 

Samen houden we de griep buiten.

Covid-19 maakt griepvaccin extra belangrijk voor risicogroepen

Een covid-vaccin is er nog niet, maar het griepvaccin wel. Bescherm uzelf en de mensen rondom u: laat u vaccineren. De covid-19 epidemie maakt de vaccinatie dit jaar extra belangrijk voor risicogroepen om zich te laten vaccineren tegen de griep. Omwille van een beperkte beschikbaarheid van griepvaccins krijgen zij dan ook voorrang.

Krijgt u voorrang voor een griepvaccinatie?

Wie kan zich laten vaccineren vóór 15 november?

  • Iedereen die een verhoogd risico loopt op complicaties na een griepinfectie: dat zijn zwangere vrouwen, 65-plussers en mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes, een ziekte van hart, longen of nieren
  • Iedereen die onder hetzelfde dak woont als deze risicogroepen
  • Iedereen die onder hetzelfde dak woont als kinderen jonger dan 6 maanden
  • Iedereen werkzaam in de gezondheidssector
  • Iedereen vanaf 50 jaar

Behoort u tot één van deze groepen, vraag dan snel een voorschrift aan uw arts en haal uw vaccin voor 15 november. Vanaf 15 november kan iedereen een vaccin afhalen.

Hoeveel kost een griepvaccin?

  • Risicogroepen krijgen het griepvaccin voor bijna de helft terugbetaald. Het vaccin kost dan nog ongeveer 7 euro. Dit jaar komen ook alle 50-plussers in aanmerking voor deze gedeeltelijke terugbetaling. 
  • Verblijft u in een woonzorgcentrum, dan is het griepvaccin gratis.
  • Wilt u zeker weten of u tot een risicogroep behoort en hoeveel je griepvaccin precies kost? Vraag raad aan uw huisarts of huisapotheek.