Worstenbrood en appelbollen op Verloren Maandag

23/12/2021 | Alle dienstencentra

Deze Antwerpse traditie houden we graag in ere. Op maandag 10 januari eten we worstenbrood en appelbollen! Bestel nu en kraak het nieuwe jaar. Of benieuwd hoe Verloren Maandag is ontstaan?

Met dat heerlijke krokante korstje, zo vers als het nieuwe jaar! Waar hebt u zin in?

Enkel worstenbrood: 3,40 euro
Dubbel worstenbrood: 5,10 euro
Appelbol: 3,40 euro

Reserveer voor 7 januari 12 uur

  • Reserveren en betalen doet u via het dienstencentrum in uw buurt: bel, mail of ga er even langs. Belangrijk: bestel uw Verloren Maandag-lekkers voor vrijdagmiddag 7 januari om 12 uur 's middags.
  • U hebt tijdig gereserveerd? Kom op 10 januari tijdens de openingsuren naar uw dienstencentrum, en we serveren uw warme worstenbrood en/of appelbol.
  • Wilt u 's middags een driegangenmenu? Dat kan ook: niet iedereen is gek van worstenbrood en appelbollen of misschien wilt u deze lekkernij liever als namiddagsnack. Hier komt u te weten wat we serveren en hoe u een middagmenu reserveert.
  • In de woonzorgcentra krijgen bewoners natuurlijk ook worstenbrood en appelbollen. Verloren Maandag voor iedereen! Zij hoeven weliswaar niet zelf te reserveren.

 

 

Waarom worstenbrood op Verloren Maandag?

De eerste zondag na Driekoningen werd vroeger in de kerken het doopsel van Jezus gevierd. De maandag daarna was voor heel wat werkende mensen in Antwerpen een bijzondere dag. Bronnen vertellen over officiële momenten voor ambtenaren, gilden van ambachtslui en havenarbeiders, gevolgd door een feestelijke avond. Een nieuwjaarsreceptie als het ware, met hapjes en drankjes.

Voor die hapjes werd vlees, dat na de feestdagen dringend opgebruikt moest worden, makkelijk in brood verwerkt. Deze maandag was dus ‘verloren’, verwijzend naar het anders ‘verloren’ vlees. Of naar het feit dat mensen deze dag niet konden rekenen op de diensten van deze beroepsgroepen – er zijn verschillende historische verklaringen voor de Antwerpse Verloren Maandag.