'Hoop in tijden van corona': bewoners vertellen

01/10/2021 | Alle dienstencentra , Alle woonzorgcentra , Alle dagverzorgingscentra

Afgelopen zomer maakten we in opdracht van district Antwerpen de driedelige podcastreeks ‘Hoop in tijden van corona’. Vandaag op internationale ouderendag lanceren we de drie verhalen.

In de podcastreeks 'Hoop in tijden van corona' vertellen enkele van onze bewoners en hun geliefden over hoe de verbinding met elkaar hen hoop gaf tijdens de moeilijke coronaperiode. 

Viergeslacht Godelieve, Myriam, Nele, Emma

Ik kan me de dag en zelfs het uur nog herinneren dat ik bij mijn moeder in het woonzorgcentrum vertrok met de wetenschap dat het weleens heel lang kon duren voor we elkaar weer normaal zouden kunnen ontmoeten.

Myriam, dochter van Godelieve

Godelieve (84) woont in woonzorgcentrum Vinck Heymans in hartje Antwerpen. Dochter Myriam woont in Limburg, maar bezoekt haar moeder iedere week. Geregeld komt kleindochter Nele mee, samen met achterkleinkind Emma, een flinke kleuter. Dat zijn fijne familiemomenten. Als de pandemie uitbreekt, moet Myriam haar bezoekjes fel beperken. Nele en Emma blijven noodgedwongen thuis. ‘Die eenzaamheid woog,’ blikt Godelieve daar nu op terug. ‘Gelukkig waren er onze telefonische babbels.’ Sindsdien lijkt de band almaar sterker: Godelieve wordt getuige op Neles huwelijk. En er is nog heuglijk nieuws… 

Driegeslacht Freddy, Bert, Quinthe

Telkens we via WhatsApp even konden bijbabbelen, zag ik hoe intens gelukkig hij was om mij en onze Quinthe te zien, ook al was het dan via een scherm.

Bert, zoon van Freddy

Freddy (73) woont sinds een tijdje in het woonzorgcentrum. Steevast krijgt hij wekelijks een bezoekje van zijn zoon Bert. Ook kleinzoon Quinthe is graag van de partij. Hij is bompa’s oogappel. Want, toen bompa Freddy de zorg voor bomma op zich nam, kon hij altijd op de steun van zijn zoon en kleinzoon rekenen. Maar dan strooit corona plots roet in het eten. Bert en Quinthe zoeken naar alternatieven voor de wekelijkse bezoekjes aan bompa Freddy. ‘Telkens we via WhatSapp even konden bijbabbelen, zag ik hoe intens gelukkig hij was om mij en onze Quinthe te zien, ook al was dan het via een scherm!’ mijmert Bert ontroerd. 

Drie-eenheid Joke, Josée en Ingrid

Joke (91) en Josée (92) zijn al vijftien jaar vriendinnen, ze kennen elkaar van in dienstencentrum Seefhoek. Beiden hebben geen familie waarop ze kunnen terugvallen. Wanneer er nood aan meer zorg blijkt, schiet Ingrid, een toegewijde vrijwilligster met een groot hart, te hulp. Ingrid: ‘Joke en Josée zijn twee oma’s voor mij. Ik ben graag bij hen.’ Ze doen alles samen. Helaas, door corona worden ze gescheiden. Een moeilijke tijd, Joke vergeet zelfs te eten. Gelukkig is Ingrid in de buurt. En dan is er eindelijk het moment dat ze elkaar weer kunnen omhelzen,  beide dames delen nu een kamer in woonzorgcentrum Bilzenhof. ‘Joke is als mijn eigen zuster. Ik kan haar niet missen. En ons Ingrid ook niet,’ lacht Josée opgelucht.  

Praktisch

De driedelige podcast ‘Hoop in tijden van corona’ werd gemaakt door Zorgbedrijf Antwerpen en De Zieke Steur in opdracht van District Antwerpen - Elke aflevering laat telkens één familie met verschillende generaties aan het woord en duurt +- 10 minuten.