Liberty, een art deco gebouw uit 1926 !

01/07/2022 | Dienstencentrum Liberty

Het interessante en voor u als klant getrouwe gebouw van Liberty kent heel wat geschiedenis. Het werd tijdens het interbellum gebouwd in ware art deco stijl. Hieronder een woordje toelichting.

Uit de architectuurwandeling 'tentoonstellingswijk Antwerpen' : 

Voor het ontwerp van het appartementsgebouw op de hoek van de Jan de Voslei met de Jan van Rijswijcklaan uit 1926 tekende een tijdelijk collectief van de architecten Florent Vaes en A. Fivez en het bureau Alfred Portielje en Jan De Braey, bijgestaan door de Brusselse architect Louis Herman De Koninck die de gevels tekende.

In lijn met de voorschriften van het ‘nieuwe bouwen’ is het gebouw opgetrokken uit gewapend beton. De natuurstenen platen zijn niet met metalen bouten aan het beton bevestigd maar door middel van zwaluwstaartvormige groeven aan de achterkant van de platen. Een nieuwigheid in die tijd!  De vooruitstekende erkers met bolle vensters en het sierlijke smeedijzerwerk geven het gebouw een uitgesproken art deco uitstraling.

Het werd opgetrokken in opdracht van de Commissie voor Openbare Onderstand (C.O.O.) van Antwerpen, het huidige O.C.M.W. De socialistische opflakkering na de Eerste Wereldoorlog was een geschikte voedingsbodem voor de eis voor betere huisvesting. Door de verwoesting van de oorlog, het stilvallen van de bouwactiviteit en de plattelandsvlucht ontstond er woningnood in de steden. In de jaren 1920 ontstaan dan de eerste huisvestingsmaatschappijen.

In het gebouw is vandaag het dienstencentrum ‘Liberty’ met bijhorende serviceflats gehuisvest.

***