TIPS

Zorgen voor iemand met dementie is niet evident. We ondersteunen u graag door onze ervaring met u te delen met deze handige tips.

 1. Samen eten
  Vertel iemand met dementie wat hij of zij eet. Dat en nog veel meer tips over een smakelijke maaltijd leest u hier.
 2. Deugddoend slapen
  Een avondritueel helpt bij iedereen om de nacht rustig in te zetten. Dat is voor mensen met dementie niet anders. Leer hier alles over een goede nachtrust bij mensen met dementie.
 3. Begripvol praten
  Ga niet in discussie of blijf niet doorvragen als hij of zij het niet meer weet. Meer tips over een gesprek met mensen met dementie lees je hier.
 4. Zorg voor uzelf als mantelzorger
  Ga wat vaker (buiten) wandelen in plaats van koffie te drinken. Lees hier hoe we u kunnen ondersteunen.

FINGERFOOD

Voldoende eten is belangrijk, ook voor mensen met dementie of motorische problemen. Maar voor hen is het vaak lastig om met bestek te eten. Daarom hebben wij fingerfood ontwikkeld. Hapklare voeding om duimen en vingers van af te likken.

EXPERTISE

Goede zorg leveren vergt in de eerste plaats een warme menselijke aanpak. Maar daarnaast is er ook heel wat deskundigheid nodig. Dat is uiteraard ook zo bij de zorg voor personen met dementie. Het is belangrijk dat de zorgverleners die met deze personen werken inzicht hebben in het verloop van de ziekte. Personen met dementie kunnen vaak heel uiteenlopend gedrag vertonen. De zorgverlener moet goed weten hoe met dit gedrag om te gaan. Dit geldt wellicht nog meer voor mantelzorgers. Vaak staan deze de hele dag alleen in voor de zorg voor een persoon met dementie. Zij hebben daarom veel ondersteuning nodig.

Getuigenissen

Gelukkig bleef ze de kinderen, kleinkinderen en mij herkennen. Maar ze ging wel op pad, midden in de nacht nam ze de auto en kwam pas om vier uur ’s ochtends terug.

Opleidingen referentiepersonen dementie

Zorgbedrijf Antwerpen heeft in alle zorgbuurten referentiepersonen dementie. Dat zijn hulpverleners die een speciale opleiding hebben gekregen over dementiezorg. Het is hun taak om mantelzorgers en collega-zorgverleners in de woonzorgcentra, thuisdiensten en de dienstencentra te ondersteunen bij hun dagelijkse zorg.

Interne opleidingen

 • Opleiding basis dementie
 • Opleiding persoonsgerichte zorg
 • Educatief spel ‘Stukje Van De Puzzel’: dit is een spel ontwikkeld door Francois Van Deuren, ergotherapeut van woonzorgcentrum Gitschotelhof.
 • Filmmateriaal: Verdwaald in het geheugenpaleis, Voor ik het vergeet en Alice.
 • Spelmateriaal: De bovenkamer
 • Train the trainer voor onze referentiepersonen dementie
 • Terugkomdagen voor onze referentiepersonen dementie
 • Nieuwe opleiding voor 2020: seksualiteit en intimiteit bij personen met dementie.

Deze opleidingen worden jaarlijks zowel centraal als decentraal door ons georganiseerd en worden door onze referentiepersonen dementie en door dementie-expert Nadia Hainaut gegeven.

Nadia werkt voor het expertisecentrum dementie Orion waar Zorgbedrijf Antwerpen al meerdere jaren nauw mee samenwerken.

Naast ons uitgebreid intern aanbod kunnen onze zorgmedewerkers zich uiteraard ook steeds inschrijven voor een relevante externe opleiding.

DIENSTEN

Zorgbedrijf Antwerpen ondersteunt u als mantelzorger

Met handige diensten, workshops, informatie over premies....

Hoe kunnen we u helpen?

INFOSESSIE

Voor iedereen die in aanraking komt met dementie organiseren we regelmatig infosessies.