Covidsafe-certificaat voor de cafetaria: hoe regelt u dat?

01/11/2021 | Alle dienstencentra , Alle woonzorgcentra , Alle assistentiewoningen

Voor bepaalde ruimtes in een dienstencentrum of woonzorgcentrum hebt u een covidsafe-ticket nodig, bv. in de cafetaria. Hoe geraakt u aan zo'n certificaat, op uw smartphone of op papier?

Er gelden enkele nieuwe coronaregels, ter preventie van de verspreiding van het covid-19-virus. Zo helpen we samen om kwetsbare mensen te beschermen. Die nieuwe regels gaan onder meer over mondmaskers en het covidsafe-certificaat in de horeca. 

Zet uw mondmasker op

 • wanneer u een dienstencentrum binnenstapt
 • wanneer u als bezoeker een woonzorgcentrum binnenstapt (dus ook in de kamer van de persoon die u bezoekt)
 • in de gemeenschappelijke delen van een gebouw met assistentiewoningen.

Bewoners van een woonzorgcentrum hoeven geen mondmasker op te zetten, tenzij bij de kapper, pedicure ... Bewoners van een assistentiewoning hoeven in hun eigen flat geen mondmasker op te zetten, wel in de gang, lift en andere gemeenschappelijke delen. In de ruimtes waar een covidsafe-certificaat verplicht is, mag het mondmasker af.

Wat is het covidsafe-certificaat?

U hebt recht op een Belgische covidsafe-code in deze gevallen:

 • u bent volledig gevaccineerd tegen covid-19
 • u had net een negatieve PCR-test 
 • u was besmet met covid-19 in de voorbije maanden.

Vanaf 1 november is het covidsafe-certificaat verplicht in alle horecagelegenheden. Dus ook in elke cafetaria, waar u iets komt drinken of eten. (Andere veelgebruikte namen zijn: covidsafe-ticket of CST, coronapas, covidsafe.be-app ...) U moet in een ruimte die aangeduid staat met 'covidsafe-ruimte' uw geldig covidsafe-certificaat aan de medewerker kunnen tonen. Hebt u geen geldige certificaat, op uw smartphone of op papier, dan mag u als bewoner of bezoeker niet in deze ruimte binnen.

  Maaltijden afhalen kan nog steeds. Woont u in een assistentiewoning, en kan u (bv. door ziekte of verplichte quarantaine) uw maaltijd niet komen afhalen, contacteer dan de klantendienst en een medewerker brengt uw maaltijd aan de deur.

  Hoe zet u het covidsafe-certificaat op uw smartphone?

  Geen smartphone? Zo geraakt u aan uw covidsafe-certificaat

  Er zijn twee manieren om een covidsafe-code te krijgen, als u de covidsafe-app niet kan installeren op uw smartphone:

  1. U meldt u aan op een van deze online platformen, downloadt uw certificaat en print dat af.

  U surft naar MijnGezondheid.beMijnBurgerprofielMyHealthviewer of Helena. U meldt u aan met een van de digitale sleutels. ItsMe is de makkelijkste manier. Op de website staan de certificaten waar u recht op hebt. Druk zeker het certificaat van volledige vaccinatie af (dosis 2/2). U mag zich hierbij ook laten assisteren door iemand anders, als u zelf geen computer en printer hebt.

  2. U belt naar de covidsafe-helpdesk.

  U kan ook 24/24u de covidsafe-helpdesk bellen op 078/78 78 50, als u volledig gevaccineerd bent. Dan wordt uw vaccinatiecertificaat per post opgestuurd. Dat kan wel enkele dagen duren voor u dat thuis in de brievenbus krijgt.

  Hebt u vragen bij deze nieuwe maatregelen, als bewoner of bezoeker? Contacteer gerust onze klantendienst.