Lezing: Nachtrust bij mensen met dementie

vrijdag 21 september 2018

Vrijdag 21 september is het de internationale Alzheimerdag. Dit jaar besteden we aandacht aan een goede nachtrust voor personen met dementie.

Gaan slapen is niet prettig! Elke nacht is er die man die zijn wc doorspoelt. Dat lijkt wel een orkaan! Bovendien is het hier nooit donker met die straatlantaarn. Staat daar een man achter het gordijn?

Frans

Frans, Maria en Anna hebben elk hun eigen verhaal, maar allemaal krijgen ze te maken met slaapproblemen bij personen met dementie en hun mantelzorgers. Heel vaak gaat dementie samen met slaapstoornissen. Door het ziekteproces verandert er heel wat in de persoon: zijn geheugen wordt langzaam aangetast. De man van Maria gaat naar het toilet en is nadien vergeten dat hij aan het slapen was.  Bovendien verandert ook de waarneming. Frans ziet de schaduwen in de gordijnen als een man die hem staat te begluren. Maar vaak kunnen mensen niet meer zeggen wat er met hen aan de hand is. Ook honger, dorst of pijn kunnen de slaap verstoren. Als de persoon ons dit niet meer kan vertellen, moeten we heel aandachtig kijken en luisteren om te ontdekken wat er fout gaat.

Rond negen uur ligt bijna iedereen hier in het woonzorgcentrum in bed. Maar ik was altijd een echte nachtbraker. Voor ik ging slapen dronk ik ook nog een kop kamillethee met veel honing. Dat is veel beter dan een slaappil.

Maria

Maria heeft een “slaapritueel”: even gaan wandelen, een kop kamillethee en dan onder de lakens. Bij haar verhuis naar het woonzorgcentrum werd dit ritueel doorbroken. Daarom kan ze niet meer kan slapen. De klantendienst van Zorgbedrijf Antwerpen verzamelt bij opname in het woonzorgcentrum zo veel mogelijk informatie over gewoontes en rituelen. Zo zorgen we ervoor dat de verzorgers in het woonzorgcentrum de mensen zo goed mogelijk kennen en bijvoorbeeld te weten komen wat hen wakker houdt.Want al te vaak eindigen deze verhalen met een pilletje: de dokter komt erbij en schrijft een slaapmiddel voor. Maar slaapmedicatie heeft nevenwerkingen. Het verhoogt bijvoorbeeld het valrisico. En zo dreigen we in een neerwaartse spiraal terecht te komen. Daarom is het heel belangrijk dat we heel goed kijken en luisteren naar de persoon met dementie en zijn familie. Op die manier kunnen we zoeken naar middelen om een goede nachtrust te verzekeren zonder medicatie.

Ik slaap ‘s nachts veel te weinig. Mijn man heeft Alzheimer, een vreselijke ziekte . Elke nacht gaat hij naar het wc, maar nadien komt hij niet meer naar bed. Hij is gewoon vergeten dat het nacht is. Ik sleep me door de dag, terwijl mijn man constant aandacht vraagt. Hoe lang hou ik dat nog vol?

Anna

Tot slot is er Anna: de mantelzorgster. Zij ligt wakker omdat ze bezorgd is over haar man. Deze situatie is niet lang vol te houden: na een tijd gaat Anna er zelf onderdoor. Het is dus heel belangrijk dat ze ondersteund kan worden. Ze kan daarvoor terecht bij vrienden en kennissen, maar ook bij de klantendienst van Zorgbedrijf Antwerpen.

Onze expert geeft u raad over nachtrust bij mensen met dementie en hun mantelzorger: kom naar onze gratis lezing op de internationale Alzheimerdag

Nachtrust bij dementie

Praktisch

Dienstencentrum Oosterveld
Groenenborgerlaan 185
2610 Wilrijk
vrijdag 21 september 2018
14.00 uur tot 16.00 uur
Gratis.
Inschrijven is niet noodzakelijk.