Symposium: Zorgzame voeding - 20 april

 

Symposium over basisvoedingszorg en het belang van preventie van ondervoeding bij senioren

 

Voeding is cruciaal voor de gezondheid en het welbevinden van senioren, patiënten en chronisch zieken. Een goede voedingstoestand voorkomt ziekte of grotere gezondheidsproblemen. Voeding is vaak zelfs een essentiële factor in het genezingsproces. Toch stellen we vast dat in alle zorgomgevingen het probleem van malnutritie - en bij uitbreiding het belang van goede voedingszorg in het algemeen - wordt onderschat, zeker bij de doelgroep ouderen. Preventie (detectie en vroegsignalering) staat vandaag onvoldoende centraal in de zorgaanpak, maar ook in de curatieve benadering van malnutritie wordt nog al te vaak voor gemakkelijkheidsoplossingen gekozen, namelijk het geven van ‘bijvoedingen’. 

De gevolgen van malnutritie zijn nochtans zeer ingrijpend, zowel op individueel als maatschappelijk vlak. Samen met u focussen we op het symposium daarom graag op kwaliteitsvolle basisvoedingszorg, die een cruciale plaats inneemt in de voeding van senioren. 

Samen met u gaan we op een interactieve manier na hoe we snel kunnen detecteren en signaleren dat er iets misloopt en wat we preventief kunnen doen aan malnutritie. We bekijken ook praktisch hoe we basisvoedingszorg best aanpakken in verschillende zorgomgevingen. We bekijken het thema 'basisvoedingszorg' dus in al zijn facetten en vanuit een transmuraal perspectief.

Hieronder vindt u meer informatie over het programma van het symposium, over de workshops, over de locatie en hoe u kunt inschrijven.

Zorgbedrijf Antwerpen coördineert momenteel een consortium (Universiteit Antwerpen, Vrije Universiteit Brussel, Instituut voor Landbouw, Visserij- en Voedingsonderzoek ILVO en het Center for Gastrology) dat in opdracht van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie een referentiekader uitwerkt rond preventie van ondervoeding bij ouderen in Vlaanderen. Dit symposium kan in dit kader dan ook voor de nodige extra input en beleidssuggesties zorgen.

Programma - donderdag 20 april van 9.30 tot 17.45 uur

 • 9.30 tot 10 uur: Onthaal en registratie
 • 10 tot 10.10 uur: Verwelkoming door Fons Duchateau, voorzitter van Zorgbedrijf Antwerpen en Ziekenhuisnetwerk Antwerpen (ZNA)
 • 10.10 tot 10.40 uur: Basisvoedingszorg: terug naar de essentie door Bart Geurden (Universiteit Antwerpen)
 • 10.50 tot 11.50 uur: Workshop 1
  Elke deelnemer kiest een workshop uit de 6 aangeboden parallelsessies (vooraf door te geven)
 • 11.55 tot 12.55 uur: Workshop 2
  Elke deelnemer kiest een workshop uit de 6 aangeboden parallelsessies (vooraf door te geven).
 • 13 tot 14 uur: Belevingsgerichte lunch
  Ontdek zelf het belang van belevingsgerichte voedingszorg. Tijdens de maaltijd is er ook een demonstratie over het afnemen van een smaakanamnese.
 • 14.10 tot 15.10 uur: Workshop 3
  Elke deelnemer kiest een workshop uit de 6 aangeboden parallelsessies (vooraf door te geven)
 • 15.20 tot 16.20 uur: Workshop 4
  Elke deelnemer kiest een workshop uit de 6 aangeboden parallelsessies (vooraf door te geven)
 • 16.30 tot 16.45 uur: Afsluiting door Vlaams minister Jo Vandeurzen van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin
 • 16.45 tot 17.45 uur: Receptie en netwerking

 

Parallelsessies: elke deelnemer kan aan 4 workshops deelnemen 

Elke workshop duurt een uur. De sessie start telkens met een korte toelichting door een of meerdere sprekers, gevolgd door een discussie of interactieve workshop.

 • ​Vaststellen en aanpakken van ondervoeding: simpel toch?
  Moderators: Bart Geurden (RN PhD, Universiteit Antwerpen), dr. André Franck (Huisartsenvereniging Wilrijk) en dr. Stany Perkisas (geriater ZNA)
  Hoe stel je ondervoeding vast? Wat zijn de gevolgen van ondervoeding? Welke stappen moet je ondernemen? Hoe kan je samenwerken met verschillende disciplines? Wie is de probleemeigenaar? Wat met de keuzevrijheid?
 • Medicatie en eten: eetlustverwekkend of juist niet?
  Moderators: Jan Mannaerts (hoofdapotheker woonzorgcentra Zorgbedrijf Antwerpen en ZNA-sites Sint-Erasmus en Sint-Elisabeth), Heidi Van De Locht (ziekenhuisapotheker, lid werkgroep Nutritieteam ZNA-site Jan Palfijn), Eileen Driessens (ziekenhuisapotheker in opleiding ZNA-site Middelheim) en Nena Van Hemelryck (stafmedewerker afdeling diëtiek ZNA-site Middelheim)
  Hoe werken medicatie en voeding op elkaar in? Wat is de impact op de eetlust? Zowel voeding als geneesmiddelen zijn belangrijk voor een goede gezondheid, maar hoe ga je hier in de praktijk mee om?
 • Koken kost geld
  Moderators: Jan Hendrickx en Jean Henderick (managers facilitaire diensten Zorgbedrijf Antwerpen)
  Is kwaliteitsvolle en evenwichtige voeding betaalbaar? Besteed je de bereiding van voeding uit of toch niet? Welke eisen kan je stellen als je het uitbesteedt en hoe pak je het best aan als je in huis kookt? Hoe koop je efficiënt en rendabel voeding aan? Wat met ouderen en chronisch zieken met een laag inkomen: hoe verzeker je hen van kwaliteitsvolle maaltijden?
 • Mondzorg en eten: lekker verzorgd?
  Moderators: Christine Van Meir (tandarts en lid van de Raad van Bestuur Verbond der Vlaamse Tandartsen en Vlaamse Werkgroep Gezonde Tanden) en Jan Flament (coördinator ouderenvoorzieningen OCMW Malle)
  Voeding is uitermate belangrijk, maar ook mondzorg mag niet over het hoofd worden gezien. Niet alleen is mondzorg belangrijk voor de gezondheid, maar ook voor de manier waarop iemand kan (blijven) eten. 
 • Maaltijdbeleving: persoonlijk en met oog voor cultuur
  Moderators: Bart D'Hondt (manager dienstencentra Zorgbedrijf Antwerpen), Marijke Anthonis (expert voeding Zorgbedrijf Antwerpen) en Rika De Bens (directeur patiëntenzorg ZNA-site Joostens)
  Voeding is persoonlijker dan kleding. Er zijn bovendien verschillen tussen generaties, tussen mensen met een andere etnische achtergrond... Hoe evolueert onze keuken en hoe kunnen we mensen helpen om van elke maaltijd te blijven genieten? Hoe kan je eetplezier optimaliseren?
 • Smaaksturing en verrijking van de voeding: een modetrend?
  Moderators: Edwig Goossens (coördinator Center for Gastrology, Leuven), Geertrui Vlaemynck (dr. ir. PhD, Instituut voor Landbouw, Visserij- en Voedingsonderzoek ILVO) en Charlotte Boone (program manager ‘Personalized Food Products & Healthy Diets’, Flanders’ Food)
  Koken voor mensen die zorg nodig hebben, is geen sinecure. Geur en smaak zijn erg belangrijk, maar het oog wil natuurlijk ook wat. Koken is bovendien teamwerk. Hoe kunnen medewerkers elkaar versterken en zorg- en andere medewerkers elkaars inbreng ten volle waarderen?

 

Praktische informatie:

 • donderdag 20 april van 9.30 tot 17.45 uur
 • Locatie: BluePoint (vroegere ALM), Filip Williotstraat 9, 2600 Berchem
 • Ruime parkeermogelijkheid in de nabijheid / omgeving van Blue Point Antwerpen
  Openbaar vervoer:  Berchem station (op 20 à 25 minuten loopafstand)
 • Prijs: 110 euro per deelnemer, inclusief btw
 • Schrijf u meteen online in
 • Meer info? Contacteer Stefan Van Eeckhout, zorgstrateeg van Zorgbedrijf Antwerpen: tel. 0476 29 09 18 of stuur een e-mail.

 

Voor wie is dit symposium interessant?

Voor iedereen die impact heeft op voedingsbeleid en voedingszorg in de eerste lijn, ziekenhuizen en residentiële centra voor chronisch zieken, senioren of personen met een beperking

 • directies patiëntenzorg, hoofden bewonerszorg, hoofdverpleegkundigen van woonzorgcentra, ziekenhuizen, revalidatiecentra en VAPH-voorzieningen
 • directies en leidinggevenden faciliteire diensten
 • leidinggevenden en stafmedewerkers in de thuisverpleging
 • leidinggevenden en stafmedewerkers in de gezinszorg en aanvullende thuiszorg
 • huisartsen
 • chef-koks en (hoofd)diëtisten van woonzorgcentra, ziekenhuizen en VAPH-voorzieningen
 • alle zorgverleners die willen meewerken aan basisvoedingszorg en preventie van ondervoeding bij ouderen
 
 Zorgbedrijf Antwerpen organiseert dit symposium  in samenwerking met de Huisartsenvereniging Wilrijk en onderstaande partners:
 
 

Inschrijven kan tot en met 7 april 2017 (na deze datum kan u contact opnemen met Evi Mingeroet op het nummer: + 32 3 431 52 36)

 
 

Indien u inschrijft via een onderneming:

Mijn Boek
De Schakel webwinkel
Vacatures - Zorgbedrijf Antwerpen